Ποιο είναι το μυστικό της δημιουργικότητας; Η απάντηση που μας ξάφνιασε

LIKE US ON FACEBOOK

Καταφεύγουμε σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες όταν η δημιουργικότητα και η έμπνευση μας έχουν φτάσει στο μηδέν. Μερικές φορές όμως ότι και να κάνουμε δεν έχει αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το μυστικό της δημιουργικότητας; Η απάντηση που μας δίνουν οι ερευνητές πολύ μας ξάφνιασε και δεν την περιμέναμε καθόλου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014, το μυστικό της δημιουργικότητας είναι να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Ναι διάβασες πολύ σωστά, εννοούμε αυτό ακριβώς που κατάλαβες.

Πόσες φορές όταν ένιωθες έλλειψη δημιουργικότητας και έμπνευσης ξεκίνησες να κάνεις ένα εκατομμύριο πράγματα; Προσπάθησες να διαβάσεις ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, να δεις καινούριες ταινίες, αλλά τίποτα καμία έμπνευση. Το καλύτερο που είχες να κάνεις ήταν απλά να αφήσεις για λίγο το μυαλό σου να περιπλανηθεί ελεύθερο.

Την έρευνα πραγματοποίησαν οι νευροεπιστήμονες Marcus Raichle, Brenda Milner και John O’Keefe, οι οποίοι ανέφεραν ότι με κάποιους τρόπους, «ο εγκέφαλός μας λειτουργεί εξίσου σκληρά όταν είμαστε χαλαροί, όπως κάνει όταν εστιάζουμε σε μια εργασία».

Με άλλα λόγια, υπάρχει μια εξήγηση που οι καλύτερες ιδέες σου έρχονται πάντα όταν κάνεις ντους, όταν πέφτεις για ύπνο ή όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου το πρωί. Όταν ο εγκέφαλός σου δεν επικεντρώνεται σε μια εργασία, είναι ελεύθερο να σκεφτεί ότι θέλει.

Αυτό που διαπίστωσαν ο Raichle και οι συνεργάτες του είναι ότι υπάρχουν τμήματα του εγκεφάλου μας που είναι ακόμα πιο δραστήρια όταν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα.

Γι΄αυτό χαλάρωσε και άφησε το μυαλό σου ελεύθερο να σκεφτεί τις καλύτερες ιδέες.

Photo: Unsplash/ Simon Abrams
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved