Μήπως κι εσύ περπατάς και μιλάς στο τηλέφωνο; Σε παίρνουν τηλέφωνο και ξαφνικά από εκεί που είσαι κάθεσαι ήρεμος σηκώνεσαι και αρχίζεις να περπατάς ασυναίσθητα; 

Δεν είσαι ο μόνος φυσικά! Κι αυτό γιατί είναι λογικό το ότι περπατάς και μιλάς στο τηλέφωνο με όποιον κι αν μιλάς. Δεν έχει σημασία αν μιλάς με τον σύντροφό σου, με τους γονείς σου, τους φίλους σου ή το αφεντικό σου. Το ίδιο γίνεται άσχετα με το ποιος είναι στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό στους περισσότερους ανθρώπους και πώς εξηγείται;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να βαδίζεις στον χώρο που βρίσκεσαι και να μιλάς ταυτόχρονα στο τηλέφωνο σε βοηθά να συγκεντρωθείς στη συζήτηση που έχεις, αφού ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και λειτουργεί καλύτερα όταν είσαι όρθιος. Αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια επιστημονική απόδειξη για τον λόγο που συμβαίνει αυτό, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν περπατάμε η λειτουργία του εγκεφάλου είναι καλύτερη.

Επιπλέον, με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει, όταν περπατάς και μιλάς στο τηλέφωνο ταυτόχρονα, διώχνεις όλους τους ενοχλητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να σε επηρεάσουν και να σου αποσπάσουν την προσοχή από τη συζήτηση που έχεις εκείνη τη στιγμή.

Ο εγκέφαλός σου με το περπάτημα καταφέρνει να επικεντρωθεί και να εστιάσει περισσότερο σε κάτι χωρίς να του ασκούνται άλλες επιδράσεις από το περιβάλλον.

Οι επιστήμονες τονίζουν, μάλιστα, ότι συνήθως όταν οι άνθρωποι μιλάνε στο τηλέφωνο με κάποιον και συγχρόνως περπατάνε ασυναίσθητα, τείνουν να περπατάνε πιο αργά από ό,τι συνήθως και να κοιτούν προς τα κάτω. Αυτό συμβαίνει, γιατί έτσι περιορίζουν και τα οπτικά ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους.

Δεν είναι λίγοι, βέβαια, και οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς και οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να παράγουν περισσότερες ιδέες.

Περπατάς συχνά με το κινητό στο χέρι; Διάβασε κι αυτό:

Περπατάς με το κινητό στο χέρι; Διάβασε τι λένε οι έρευνες για σένα!

Photo: unsplash/Fezbot2000