Η πολλή γυμναστική δεν κάνει καλό στο σώμα. Στο παρελθόν, σου έχουμε μιλήσει για το τι ακριβώς συμβαίνει όταν δεν βάζεις ένα όριο στο πόσο γυμνάζεσαι, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μας λένε τι προκαλεί η υπερβολική γυμναστική στον εγκέφαλό μας.

Όταν οι επιστήμονες έβαλαν μια εξαντλητική προπόνηση σε αθλητές του τριάθλου, παρατήρησαν μια αυξημένη πνευματική κόπωση. Αυτή η κόπωση περιλάμβανε μειωμένη δραστηριότητα σ’ ένα τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις. Οι αθλητές επίσης μετά απ’ αυτή την προπόνηση ενεργούσαν πιο παρορμητικά και δεν μπορούσαν να σκεφτούν απόλυτα λογικά.

Η υπερβολική γυμναστική κουράζει όντως, λοιπόν, και τον εγκέφαλό σου εκτός απ’ το σώμα σου κι αυτό είναι κάτι που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το σώμα και το μυαλό μας είναι αλληλένδετα: Όταν είσαι κουρασμένος σωματικά, νιώθεις εξαντλημένος και ψυχικά και το αντίστροφο.

υπερβολική γυμναστική

Pixabay

Άλλωστε, πώς μπορείς να βάλεις stop στον εαυτό σου στην προπόνηση επειδή πονάνε οι μύες σου, όταν δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά επειδή ο εγκέφαλός σου νιώθει επίσης εξαντλημένος;

Πώς ακριβώς έγινε η έρευνα για την υπερβολική γυμναστική;

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συμπεριφορές πραγματικών αθλητών και διαπίστωσαν ότι ορισμένοι υποφέρουν απ’ το σύνδρομο υπερβολικής προπόνησης, κάτι που οδηγεί στο να πέφτουν κατακόρυφα οι επιδόσεις τους καθώς βιώνουν μια αίσθηση γενικής κόπωσης.

Μπορεί άραγε η ίδια πνευματική κόπωση να προκληθεί κι απ’ την υπερβολική δουλειά; Ναι, κι αυτό έχει αποδειχθεί από έρευνες!

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, ενώ ο αθλητισμός είναι πολύ καλός για την υγεία μας, το να μην έχεις μέτρο μπορεί να έχει επιπτώσεις στον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό σου.

υπερβολική γυμναστική

Unsplash/Christopher Campbell

Αν θέλεις, λοιπόν, να παίρνεις πάντα σωστές αποφάσεις και να μην είσαι επιπόλαιος, θα πρέπει να φροντίζεις να είσαι ξεκούραστος γιατί όσο δεν λειτουργεί καλά το σώμα, δεν λειτουργεί καλά το μυαλό και αντίστροφα.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορά μόνο όσους ασχολούνται εντατικά με τη γυμναστική, αλλά και όσους είναι σε θέσεις εργασίας που πρέπει να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις: Παιδιά, οι καλύτερες αποφάσεις λαμβάνονται με ξεκούραστο μυαλό και σώμα, μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό!

Δες γιατί η γυμναστική σου προκαλεί πονοκέφαλο:

Η γυμναστική σου προκαλεί πονοκέφαλο και υπάρχει λόγος!

Photo: Unsplash/ Scott Webb