Ίσως μερικές φορές να βλέπεις περίεργα όνειρα, ανεξήγητα, που ακόμα κι εσύ αναρωτιέσαι. Όμως, ξέρεις τι επηρεάζει τα όνειρα που βλέπεις; 

Τα όνειρά σου μπορεί πολλές φορές να είναι αλλόκοτα. Όμως, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να λύσουν το μυστήριο. Έχουν βρει, λοιπόν, μερικούς παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τα όνειρά σου, τα οποία είναι πολλές φορές παράξενα, περίεργα, τρομακτικά, ανεξήγητα ή ακόμα και βγαλμένα από παραμύθι.

Τι επηρεάζει τα όνειρα που βλέπεις;

Τηλεόραση

Όπως έχει διαπιστωθεί, το χρώμα των ονείρων μπορεί να συνδεθεί με την τηλεόραση. Για παράδειγμα, οι νέοι που ζουν μόνο με την έγχρωμη τηλεόραση και δεν έχουν ζήσει την ασπρόμαυρη εκδοχή της, ονειρεύονται σε ασπρόμαυρο μόνο κατά 4,4%. Για όσους άλλαξαν από ασπρόμαυρη σε έγχρωμη τηλεόραση, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο και φτάνει το 7,3%. Τέλος, για τους ηλικιωμένους που μεγάλωσαν βλέποντας μόνο την ασπρόμαυρη τηλεόραση, το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 25%. Αυτή η επιρροή της τηλεόρασης στα όνειρα έχει αναλυθεί από την ψυχολόγο Eva Murzyn σε μελέτη.

τι επηρεάζει τα όνειρα

Maskot/Getty Images

Βιντεοπαιχνίδια

Ο Jayne Gackenbach, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Grant MacEwan στον Καναδά, ξεκίνησε να αναλύει τη σχέση μεταξύ των βιντεοπαιχνιδιών και των ονείρων και δημοσίευσε ένα  άρθρο, στο οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια έχουν μεγαλύτερη ευκολία στον έλεγχο των ονείρων τους. Πράγματι, είναι πιο εκπαιδευμένοι να διαχειρίζονται ένα ονειρικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να τους επιτρέψει να λαμβάνουν αποφάσεις ενώ ονειρεύονται, σαν να ήταν ένα βιντεοπαιχνίδι.

Φάρμακα υπέρτασης

Όπως δήλωσε σε άρθρο του BBC ο Juan Pareja Grande, επικεφαλής της μονάδας ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Quirónsalud στη Μαδρίτη, φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον, νευροεκφυλιστική ή στεφανιαία καρδιακή νόσο αλλά και άλλες παρόμοιες αναφέρονται, επίσης, ως αιτίες εφιαλτών.

Τρόφιμα

Το 2015, ο Tore Nielsen του Université de Montréal και ο Russell A. Powell του Πανεπιστημίου Grant MacEwan στον Καναδά, μελέτησαν 396 μαθητές για τις διατροφικές τους συνήθειες και τα όνειρα που είχαν. Βάσει αυτής της έρευνας, κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία δημοσίευσαν στη συνέχεια σε μια μελέτη και σύμφωνα με την οποία, μερικά τρόφιμα συχνά προκαλούν εφιάλτες.

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το 43,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει εφιάλτες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Τυρί: Το 12,5% των μαθητών ανέφεραν εφιάλτες μετά από ένα γεύμα που περιείχε τυρί.
  • Ζυμαρικά: Το 12,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει εφιάλτες μετά από φαγητό ζυμαρικών.
  • Κρέας: Το ίδιο ποσοστό (12,5%) για όσους κατανάλωναν κρέας ή προϊόντα κρέατος.
  • Πίτσα: Το ποσοστό των ανθρώπων που αποδίδουν τα παράξενα όνειρά τους στην πίτσα είναι 9,4%.
  • Πικάντικο φαγητό: Όπως και με την πίτσα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που συνέδεσαν τους εφιάλτες με την κατανάλωση πικάντικων φαγητών στο δείπνο ήταν 9,4%.

Η ίδια μελέτη διαφοροποίησε τους εφιάλτες από τα “παράξενα όνειρα”. Τα τρόφιμα που συνήθως προκαλούν αυτό το είδος ονείρου είναι:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το 38,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχαν παράξενα όνειρα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Ζάχαρη, καραμέλες: Το 19,2% των ερωτηθέντων αποδίδουν τα παράξενα όνειρά τους σε αυτά τα προϊόντα.
  • Πίτσα: Το ποσοστό των ανθρώπων που βλέπει περίεργα όνειρα αφού έχει φάει πίτσα είναι 11,5%.
  • Το κρέας και τα πικάντικα τρόφιμα έχουν το ίδιο ποσοστό ευθύνης σε παράξενα όνειρα, 3,8%.

τι επηρεάζει τα όνειρα

Unsplash/Pablo Merchán Montes

Μαγνητικό πεδίο της Γης

Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που ακούς για αυτή την περίεργη σχέση. Ο Darren Lipnicki, ψυχολόγος στο Κέντρο Διαστημικής Ιατρικής στο Βερολίνο της Γερμανίας, διενήργησε μια μελέτη στην οποία κατέγραψε και ανέλυσε τα όνειρά του για οκτώ χρόνια. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της γεωμετρικής δραστηριότητας της Γης και των ονείρων του. Όταν ήταν πιο αδύναμη, τα όνειρά του ήταν περίεργα, ενώ όταν ήταν πιο έντονη, είχε “κανονικά” όνειρα.

Διάβασε ακόμα:

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο τα όνειρα επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου

Photo: Yuris Alhumaydy/ Unsplash