Όλα τα επαγγέλματα έχουν έναν βαθμό δυσκολίας άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Ποιο επάγγελμα συνδέεται με την άνοια; Αυτό του ποδοσφαιριστή!

Αυτό το επάγγελμα συνδέεται με την άνοια σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο. Πιο συγκεκριμένα, πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από άνοια και άλλες σοβαρές νευρολογικές ασθένειες.

Μια έρευνα ορόσημο, η οποία επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ του αθλητισμού και της εγκεφαλικής βλάβης.

Ένα 22μηνο ερευνητικό πρόγραμμα από την ομάδα εγκεφαλικών τραυματισμών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης ανακαλύπτει επίσης ότι υπήρξε πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου της νόσου του Alzheimer, τετραπλάσια αύξηση της νόσου των κινητικών νευρώνων και διπλάσια αύξηση της νόσου του Πάρκινσον.

επάγγελμα συνδέεται με την άνοια

Η αιτία δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη, ωστόσο η Ένωση Ποδοσφαίρου (Football Association), η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση της έρευνας, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα προκειμένου να εξετάσει τα πιθανά αίτια σε βάθος.

Πολύ περισσότερο, η FA επιβεβαίωσε ότι, παρά τη μελέτη που χρησιμοποίησε τα πρόσφατα ψηφιοποιημένα δεδομένα του NHS Scotland για να συγκρίνει τις αιτίες θανάτου 7.676 πρώην ανδρών επαγγελματιών παικτών που γεννήθηκαν μεταξύ 1900 και 1976 έναντι 23.000 ανθρώπων απ’ τον γενικό πληθυσμό, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή του παιχνιδιού.

Ένας απ’τους επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως μια σημαντική πτυχή αυτής της έρευνας ήταν να δώσει τη δυνατότητα να εξεταστούν μια σειρά από ιατρικά αρχεία σε πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Αυτό μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας σε αυτόν τον πληθυσμό. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ενώ οι πρώην ποδοσφαιριστές έχουν υψηλότερα ποσοστά άνοιας, έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου εξαιτίας άλλων σοβαρών ασθενειών

επάγγελμα συνδέεται με την άνοια

Πράγματι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι πρώην ποδοσφαιριστές ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από άλλες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου, και έζησαν κατά μέσο όρο περίπου τρία χρόνια περισσότερο.

Ως εκ τούτου, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των παραγόντων που συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου, ώστε να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Απ’ τη μεριά του, ο Πρόεδρος της FA, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτή είναι μόνο η αρχή στο να γίνει αντιληπτό το θέμα που υπάρχει και μένουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

 Είναι σημαντικό η παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια να ενωθεί τώρα για να βρει τις απαντήσεις και να αποκτήσει μεγαλύτερη κατανόηση σε αυτό το περίπλοκο ζήτημα. Η “FA” είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να συμβεί αυτό

Διαβάστε επίσης:

Οι ταινίες για το Αλτσχάιμερ που θα σε συγκινήσουν!

Photo: Pixabay