Είναι κι επίσημα αυτή η περίοδος, η περίοδος που χαζεύουμε στις βιτρίνες με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, που βλέπουμε αγαπημένες ταινίες στο σπίτι και που βάζουμε ξανά και ξανά τα ίδια χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούμε σχεδόν πάντα!

Φυσικά, οι επιστήμονες δεν θα άφηναν ένα τόσο ωραίο θέμα για μελέτη να πάει χαμένο κι έτσι μας εξηγούν τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν ακούμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Η απάντηση θα λέγαμε ότι είναι νευρολογικά περίπλοκη και περιλαμβάνει την τάση του εγκεφάλου να επαναλαμβάνει όσα ήδη ξέρουμε κι αγαπάμε.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από Δανούς επιστήμονες, αποδείχθηκε ότι υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται αποκλειστικά με τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, αυτό το μέρος σχετίζεται με πράγματα που έχουν να κάνουν με διάφορα πράγματα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα όπως τα κάλαντα, η μυρωδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα φαγητά κτλ.

Παράλληλα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, υποστήριξε ότι αυτό το μέρος του εγκεφάλου ενεργοποιείται περισσότερο στους ανθρώπους που τείνουν να αγαπούν λίγο παραπάνω τα Χριστούγεννα και λιγότερο σε όσους δεν έχουν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.

Αλλά γιατί αγαπάμε τα ίδια χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούμε σχεδόν κάθε χρόνο; Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Brian Rabinovitz, αγαπάμε τα ίδια χριστουγεννιάτικα τραγούδια γιατί τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις και αισθήματα που ξέρουμε ότι θα ανακαλέσουμε όταν βάλουμε για παράδειγμα το “Driving Home for Christmas“.

Ωστόσο, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μπορεί να γίνουν και ενοχλητικά για όσους δουλεύουν σε καταστήματα που τα βάζουν on repeat. Χαρακτηριστικά, οι ειδικοί ανέφεραν η υπερβολική εξοικείωση με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μπορεί να μετατραπεί σε οργή και ενόχληση.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εξήγηση έχει και μια λογική, αλλά εμείς προς το παρόν μπορούμε να ακούμε ξανά και ξανά αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που μας φτιάχνουν τη διάθεση και κλείνουμε αυτό το άρθρο με ένα από τα αγαπημένα μας!

Διάβασε ακόμη:

Είναι πιο ευτυχισμένοι όσοι στολίζουν από νωρίς για τα Χριστούγεννα!

Photo: Westend61/Getty Images