Μία σύγχυση υπάρχει καθώς η πανδημία δε φαίνεται να υποχωρεί και τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Το ερώτημα όμως είναι πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τα τρόφιμα; Μετάδοση κορονοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων γίνεται;

Μετάδοση κορονοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων

Πρόσφατες αναφορές για τον εντοπισμό ιχνών του ιού σε συσκευασίες στην Κίνα και σε εμπορεύματα κατεψυγμένων γαρίδων και φτερών κοτόπουλου από τη Νότια Αμερική φαίνεται να εντείνουν την ανησυχία για την μετάδοση του ιού.

Στη θεωρία η μετάδοση του ιού μέσα από συσκευασίες τροφίμων είναι αδύνατη. Ο ιός σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες μπορεί να επιβιώσει για ώρες, αν όχι για μέρες, σε ορισμένα υλικά συσκευασίας όπως είναι το χαρτόνι και διάφορες μορφές πλαστικού, όπως αναφέρει το BBC.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στις μεταφορές των τροφίμων δε φαίνεται να βοηθούν την κατάσταση καθώς ο ιός έχει δείξει μία ανοχή σε αυτές. Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες αμφισβητούν εάν αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν και εκτός εργαστηρίου.

Ο Δρ Τζουλιαν Τανγκ, αναπληρωτής καθηγητής αναπνευστικών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, αναφέρει ότι στον έξω κόσμο οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν διαρκώς και έτσι ο ιός δε μπορεί να επιβιώσει για πολύ.

Ο Εμάνουελ Γκόλντμαν, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, επίσης ανέφερε ότι οι εργαστηριακές μελέτες χρησιμοποίησαν δείγματα άνω των 10 εκατομμυρίων ιογενών σωματιδίων, ενώ ο αριθμός των ιογενών σωματιδίων σε ένα, για παράδειγμα, σταγονίδιο αερολύματος που φτερνίστηκε σε μια επιφάνεια, είναι πιθανό να είναι μόνο περίπου 100. Ο ίδιος στο The Lancet επεσήμανε:

Κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα μετάδοσης μέσω άψυχων επιφανειών είναι πολύ μικρή και μόνο σε περιπτώσεις όπου ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται στην επιφάνεια και κάποιος άλλος αγγίζει αυτήν την επιφάνεια αμέσως μετά τον βήχα ή το φτέρνισμα (μέσα σε μία έως δύο ώρες)

Πού οφείλονται οι ανησυχίες για τη μετάδοση κορονοϊού από τις συσκευασίες

Οι ανησυχίες εγείρονται γύρω από το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις συσκευασίας τροφίμων να αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ υπογραμμίζουν:

Είναι πιθανό ένα άτομο να κολλήσει το Covid-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό. Αυτό δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού

Ο κορονοϊός φαίνεται ότι κυρίως εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο με τους κάτωθι τρόπους:

  • Μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων μεταξύ τους
  • Μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο όταν βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει
  • Όταν σταγονίδια προσγειώνονται στο στόμα ή στη μύτη των κοντινών ανθρώπων ή εισπνέονται στους πνεύμονες

Ο Δρ Τανγκ ωστόσο επισημαίνει ότι η απόδειξη ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό μέσω συσκευασίας θα ήταν δύσκολη. Θα έπρεπε να “αποκλειστεί οποιαδήποτε πρόσφατη έκθεση σε οποιαδήποτε άλλη πηγή” – συμπεριλαμβανομένων ασυμπτωματικών κοινωνικών επαφών – για να είμαστε σίγουροι ότι αυτή ήταν η πραγματική αιτία της λοίμωξης.

Διάβασε ακόμα:

Τι να κάνεις αν περνάς τις διακοπές σου σε νησί με κρούσματα κορονοϊού;

Photo: Pexels