Όλες οι γυναίκες είναι ξανθές! Η έρευνα που θα σε «κάψει»

LIKE US ON FACEBOOK

Όλες οι γυναίκες είναι φυσικές ξανθές κι όλοι οι άντρες μελαχρινοί. Τι; Αμφισβητείς τους επιστήμονες επειδή κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και βλέπεις τα μελαχρινά μαλλιά σου;

Μια νέα έρευνα ρίχνει «φως» στο από τι επηρεάζεται το χρώμα των μαλλιών και τα ευρήματα μπορούν λίγο να μας «κάψουν». Ανακαλύφθηκαν συνολικά 124 γονίδια, τα οποία επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών.

Εξ’ αυτών, τα 111 μέχρι πρότινος κανείς δεν γνώριζε ότι εμπλέκονται με το χρώμα των μαλλιών μας.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν διαπιστώσει πως το χρώμα των μαλλιών σε ποσοστό 97% είναι θέμα γενετικών παραγόντων, όμως, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Οι προηγούμενες έρευνες είχαν καταφέρει να βρουν σύνδεση μόνο μεταξύ 13 γονιδίων και χρώματος μαλλιών ενώ η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε 124 γονίδια!

Η έρευνα, με επικεφαλής τους καθηγητές Τιμ Σπέκτορ του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου και Μάνφρεντ Κάιζερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, μελέτησε τα στοιχεία DNA από σχεδόν 300.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.

Τελικά, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες απ’ τη φύση τους έχουν πιο ανοιχτά μαλλιά απ’ τους άντρες και τελικά -με το πέρασμα του χρόνου και υπό την πίεση του εξωτερικού περιβάλλοντος και των πολιτισμικών επιρροών- τα γονίδια προσαρμόστηκαν αναλόγως.

χρώμα των μαλλιών

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι γυναίκες απ’ την Ευρώπη έχουν διπλάσια πιθανότητα να είναι φυσικές ξανθές από ό,τι οι άνδρες ξανθοί. Οι άνδρες, απ’ την άλλη πλευρά, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μαύρα μαλλιά σε σχέση με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για «ένα συναρπαστικό μυστήριο», το οποίο χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Ο καθηγητής Σπέκτορ δήλωσε στο BBC πως «για κάποιο λόγο τα ξανθά γονίδια που μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση, επιμένουν στις γυναίκες, αλλά εξαφανίζονται στους άνδρες».

Φυσικά, οι ξανθές γυναίκες μπορεί να γεννήσουν ξανθά κορίτσια ή ξανθά αγόρια, όμως, συχνά τ’ αγόρια στη συνέχεια βλέπουν τα μαλλιά τους να σκουραίνουν.

Ο λόγος είναι ότι στα αγόρια απενεργοποιούνται συχνότερα εκ των υστέρων τα ξανθά γονίδια, μέσω επιγενετικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό ίσως συμβαίνει για εξελικτικούς λόγους, διότι οι ξανθές γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν επιτυχία στους άνδρες κι αντίστροφα συμβαίνει με τους άντρες.

χρώμα των μαλλιών

Olena Yakobchuk / Shutterstock

Τέλος, ένα επίσης σημαντικό εύρημα είναι ότι ορισμένα απ’ τα γονίδια που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών σχετίζονται με ορισμένους καρκίνους (δέρματος όπως το μελάνωμα, γεννητικών οργάνων, προστάτη, ωοθηκών κ.ά.).

Διάβασε και αυτό:

Το χρώμα των μαλλιών σου θα μας πει για τη σεξουαλική σου ζωή

Photo: Pixabay
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved