Προσοχή στις πισίνες με τα μπαλάκια στους παιδότοπους! Οι επιστήμονες λένε ότι ο δημοφιλής χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά δεν είναι γεμάτος μόνο με διασκέδαση, αλλά και με βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Οι πισίνες με μπαλάκια κρύβουν έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων, που ευθύνονται για μια σειρά από ασθένειες που δεν θα ήθελες σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει το παιδί σου.

Happy Best Day Ever GIF by Butler University - Find & Share on GIPHY

Οι ερευνητές του University of North Georgia εξέτασαν τα μπαλάκια από πισίνες σε παιδότοπους σε έξι κλινικές. Οι μελέτες έδειξαν πως οι συγκεκριμένες μπάλες μπορεί να περάσουν ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να καθαριστούν, ενώ βρέθηκαν συχνά να έχουν μολυνθεί με ορατή βρωμιά, εμετό, κόπρανα ή ούρα, παρέχοντας ένα τέλειο περιβάλλον για μόλυνση.

Στις μπάλες βρέθηκε ένας σημαντικός μικροβιακός αποικισμός,  συμπεριλαμβανομένων οκτώ βακτηρίων και ενός ζυμομύκητα που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια.

https://giphy.com/gifs/big-bang-theory-bazinga-ball-pit-pKciymzSaa0jm

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει μια “σημαντική παραλλαγή” στους μικροοργανισμούς που υπάρχουν σε διαφορετικά δείγματα απ’ τις μπάλες.

“Αυτό υποδηλώνει ότι οι παιδότοποι κι οι άλλοι χώροι με πισίνες με μπαλάκια χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα για τον καθαρισμό και τη συντήρηση, κι αυτό δείχνει μια ευρύτερη ανάγκη για αποσαφήνιση και θέσπιση προτύπων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Mary Ellen Oesterle.

Τα βακτηριακά είδη που βρέθηκαν μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά μολύνσεων, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα και πνευμονία, μεταξύ άλλων σοβαρών παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν.

Γενικά τα παιχνίδια στους παιδότοπους είναι εστίες μικροβίων, καθώς ένας παιδικός βήχας ή ένα φτέρνισμα είναι αρκετά για να κάνουν τη ζημιά! Αν σκεφτεί κανείς ότι οι συγκεκριμένοι χώροι δεν καθαρίζονται συχνά, αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι σίγουρα τίθεται θέμα υγιεινής!

Κανονικά κάθε παιδότοπος θα πρέπει να φροντίζει για την καθαριότητα και την απολύμανση των παιχνιδιών σε τακτική βάση, από ειδικούς, προκειμένου όλα τα παιδιά να είναι ασφαλή. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα πρότυπα δεν εφαρμόζονται παντού…

Δες ακόμα:

Οι πιο… περίεργοι τρόποι για να προστατευτείς απ’ τα μικρόβια στο σπίτι!

Photo: Pixabay