Οι επιστήμονες λένε ότι οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς!

LIKE US ON FACEBOOK

Σε όλους αρέσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης στην παραλία, λίγος ελεύθερος χρόνος να διαβάσουμε ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, να ακούσουμε λίγη μουσικούλα ή να παίξουμε με τις ρακέτες. Κι επειδή όλοι ζούμε γι’ αυτές τις ξέγνοιαστες στιγμές του Καλοκαιριού, οι επιστήμονες έρχονται τώρα να μας πουν ότι οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς!

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα έρευνα απέδειξε ότι οι διακοπές δεν κάνουν καλό μόνο στην ψυχική μας υγεία, αλλά βελτιώνουν σημαντικά και τη σωματική και ειδικότερα κάνουν καλό για την καρδιά.

Οι ερευνητές του Syracuse University διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν διακοπές για περισσότερο καιρό, τον περασμένο χρόνο, είχαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή χοληστερόλη, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ασθένεια, εγκεφαλικό ή διαβήτη τύπου 2.

Unsplash/Farsai Chaikulngamdee

Μάλιστα, η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι όσες περισσότερες μέρες έκαναν διακοπές οι συμμετέχοντες, τόσες λιγότερες ήταν οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. «Ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι οι μέρες άδειας είναι διαθέσιμες σχεδόν στο 80% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, παρόλα αυτά λιγότεροι απ’ το μισό χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο που τους δίνεται», ανέφερε ο Bryce Hruska, καθηγητής στο Syracuse University και μελετητής στη συγκεκριμένη έρευνα.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε ότι με τη λέξη διακοπές οι περισσότεροι θεωρούμε ότι αυτές είναι σε κάποιο νησί, σε κάποια πόλη του εξωτερικού και κατά συνέπεια, σίγουρα δεν είναι κάτι που όλοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Γι’ αυτό τον λόγο, η μελέτη σημειώνει ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα για το τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τις διακοπές να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς κι εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να επωφεληθούν όλοι απ’ αυτά τα οφέλη.

Τέλος, εμείς δεν είμαστε ειδικοί, αλλά πιστεύουμε ότι λίγες μέρες χωρίς το άγχος της δουλειάς και χωρίς να έχεις όλη την ώρα το κινητό στα χέρια σου, σίγουρα είναι μερικοί παράγοντες που κάνουν καλό στην υγεία μας. Κι εάν φέτος, δεν μπορείς να πας διακοπές, δοκίμασε να ξεκουραστείς με κάποιο τρόπο τα Σαββατοκύριακα ή να πάρεις λίγες μέρες άδειας και να ξεκουραστείς στο σπίτι σου!

Photo: Unsplash/chen zo
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved