Γνωρίζουμε πως οι Έλληνες δεν αποτελούν πρότυπο οδηγών αλλά μια νέα έρευνα το επιβεβαιώνει και τα στοιχεία της μάλλον πρέπει να μας προβληματίσουν. Οι Έλληνες είναι οι χειρότεροι οδηγοί;

(Άσχημη) πρωτιά για τους Έλληνες οδηγούς συγκριτικά με τις άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως έδειξε έρευνα που διεξήχθη απ’ το Ipsos. Οι Έλληνες είναι χειρότεροι οδηγοί;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων οδηγών; Απείθαρχοι και παρορμητικοί με το κινητό στο χέρι!

Κι ενώ το επιτρεπτό ανώτατο όριο ταχύτητας στις εθνικές οδούς μειώνεται στα 80 χλμ αφήνοντας κυρίως τους Γάλλους οδηγούς “παραπονεμένους”, σύμφωνα με το πέμπτο  ευρωπαϊκό βαρόμετρο του Fondation Vinci Autoroutes για την υπεύθυνη οδήγηση, κανείς δεν φαίνεται να το τηρεί!

Πιο συγκεκριμένα, το 89% των Ευρωπαίων οδηγών το καταπατούν, όπως εξομολογήθηκαν και οι ίδιοι, με την πρωτιά να διεκδικούν Γερμανοί και Σουηδοί. Συγκεκριμένα, στη Σουηδία το 78% παραδέχεται επίσης ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.

Και οι Έλληνες; Οι Έλληνες δεν ακολουθούν τους κανόνες! Οι μισοί οδηγοί δεν φορούν ζώνη, το 28% οδηγάει ενώ έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αλκοόλ και το 27% οδηγεί στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Εκτός από τους κανόνες που καταπατούν, όμως, είναι και αγενείς. Πόσους έχεις δει να βρίζουν ή να κάνουν χειρονομίες; Πολλούς! Συγκεκριμένα, το 71% βρίζει κατά την οδήγηση ενώ το 52% κολλάει σκόπιμα στο αυτοκίνητο του μπροστινού. Ευτυχώς δύσκολα θα κατέβουν για τσακωμό, κάτι που κάνει το 30% των Πολωνών.

Μαζί με την Ελλάδα στους πιο αγενείς, είναι και οι φίλοι μας οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Απ΄την άλλη, οι Γάλλοι δεν “αγνοούν” τι είναι το φλας (63%) και οι Ισπανοί έχουν και αυτοί την τακτική να “κολλάνε” στους οδηγούς (66%).

Οι πιο ευγενικοί οδηγοί και αυτοί που εύχεσαι να “πετύχεις”; Σουηδοί, Σλοβάκοι και Βρετανοί.

Και η χρήση κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης; Οι περισσότεροι έχουν το κινητό δίπλα τους καθώς χρησιμοποιούν το GPS και αυτό το κάνουν ασχέτως από τη χώρα καταγωγής τους.

Το 41% των αυτοκινητιστών ρυθμίζουν τις παραμέτρους στο GPS ενώ οδηγούν, σχεδόν ένα τρίτο (30%) τηλεφωνούν χωρίς hands-free και ένας στους τέσσερις (24%) γράφουν ή διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS στο τιμόνι (38% για τους κάτω των 35 ετών).

Η έρευνα αυτή που δεν μας τιμά καθόλου, πραγματοποιήθηκε απ’ τις 19 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2018 μέσω διαδικτύου σε 11.038 ανθρώπους ηλικίας 15 ετών και άνω, από τους οποίους τουλάχιστον 1.000 σε κάθε μία από τις έντεκα χώρες που περιλαμβάνει η έρευνα. Η αντιπροσωπευτικότητα κάθε δείγματος διασφαλίστηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Πάντως αν καπνίζεις στο αυτοκίνητο ετοιμάσου…γιατί θα έρθεις αντιμέτωπος με βαρύ πρόστιμο!

Μήπως να το πάρουμε λίγο αλλιώς;

Διαβάστε επίσης:

6 κατηγορίες ενοχλητικών οδηγών στους ελληνικούς δρόμους