Οι αστυνομικές σειρές και οι εκπομπές μαγειρικής επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας με τον ίδιο τρόπο και γι΄αυτό σύμφωνα με έρευνα είναι τα είδη με τα οποία παθαίνουμε τη μεγαλύτερη εμμονή!

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε αγαπήσει ένα αστυνομικό σίριαλ ή μια εκπομπή μαγειρικής και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτά τα δύο είδη κάπως συνδέονται και μήπως τελικά επηρεάζουν τα ίδια μέρη του εγκεφάλου μας;

Σύμφωνα με ειδικούς, η απάντηση είναι ναι κι όλα έχουν να κάνουν με την ντοπαμίνη, τη χημική ουσία στον εγκέφαλό μας που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Donna Peri, η ντοπαμίνη ενισχύεται όταν περιμένουμε με αγωνία κάτι ή όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Έτσι όσο πιο μυστήριο είναι ένα έγκλημα ή όσο πιο συναρπαστική είναι η συνταγή που βλέπουμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ντοπαμίνη.

Με πιο απλά λόγια, και τα δύο τηλεοπτικά είδη αλληλεπιδρούν με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλό μας, καθώς και τα δύο μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ενθουσιασμένοι. Για παράδειγμα, όταν παρακολουθούμε στο Big Little Lies, ποιος τελικά κρύβεται πίσω απ’ τη δολοφονία, τα επίπεδα ντοπαμίνης ενισχύονται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται κι όταν παρακολουθούμε το Jamie Oliver να φτιάχνει ζυμαρικά.

Παράλληλα, πίσω απ’ αυτή τη σύνδεση κρύβεται και μια μεγαλύτερη ψυχολογική αλήθεια: Παρακολουθούμε σειρές κι εκπομπές που απεικονίζουν συμπεριφορές, περιβάλλοντα, σκηνές κι έναν τρόπο ζωής που θα θέλαμε να είχαμε κι εμείς.

Για παράδειγμα, κάποιος θα παρακολουθήσει με εμμονή μια αστυνομική σειρά επειδή μπορεί να θέλει ή να ήθελε κάποια στιγμή στη ζωή του να ακολουθήσει καριέρα στην εγκληματολογία ή τη δημοσιογραφία.

Το ίδιο ισχύει και με όλα τα φαγητά και τις συνταγές που βλέπουμε στις εκπομπές μαγειρικής. Μπορεί να ξέρουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα φτιάξουμε όλα όσα βλέπουμε, παρόλα αυτά θα θέλαμε να φτιάξουμε μια συνταγή με χαμηλά λιπαρά επειδή θα θέλαμε να αρχίσουμε μια διατροφή.

Διάβασε ακόμη:

Επηρεάζουν οι στενάχωρες ταινίες τον μεταβολισμό μας;