Για μια μαγνητική καταιγίδα που έρχεται να πλήξει τη Γη στις 23 Ιουλίου κάνουν λόγο οι αστρονόμοι. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Πρέπει να τρομάξουμε;

Οι αστρονόμοι λένε πως θα πλήξει τη Γη μαγνητική καταιγίδα κατηγορίας πρώτου επιπέδου G1 της κλίμακας πέντε βαθμών, σύμφωνα με προβλέψεις του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Ηλιακής Αστρονομίας Ακτίνων Χ Λέμπεντεφ. Τι σου είπαμε τώρα έτσι;

Τι μπορεί να προκαλέσει η μαγνητική καταιγίδα στη Γη;

Η μαγνητική καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη διατάραξη στην ατμόσφαιρα της Γης για κάποιες ώρες ή και ημέρες. Παράλληλα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ραδιοφωνικές εκπομπές, το GPS, τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, και τα ραντάρ.

Γενικά, οι μαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται ως συμβάντα επιπέδου G1 σε κλίμακα πέντε σημείων. Τέτοιου τύπου καταιγιδες μπορούν να οδηγήσουν σε αδύναμες διακυμάνσεις των ενεργειακών συστημάτων.

Η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου με τη γήινη μαγνητόσφαιρα οδηγεί σε διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου με αποτέλεσμα τη μεταφορά και συσσώρευση ενέργειας στη μαγνητόσφαιρα.

Η συσσώρευση ενέργειας καταναλώνεται με την επιτάχυνση φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία είτε ξεφεύγουν προς το διάστημα, είτε γυροφέρνουν τη Γη ώσπου να εισχωρήσουν στην ιονόσφαιρα και την ατμόσφαιρά της.

Η μαγνητική καταιγίδα προκαλεί ακανόνιστη διατάραξη στην ατμόσφαιρα της Γης για κάποιες ώρες ή και ημέρες. Επηρεάζει αρνητικά τις ραδιοφωνικές εκπομπές, το GPS, τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, τα ραντάρ, διηπειρωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές κλπ. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης με επίσης αρνητικά αποτελέσματα στην κίνηση των δορυφόρων.

Διαβάστε ακόμα:

Σαν να πετάς μέσα σε όνειρο! Επιβάτης αεροπλάνου κατέγραψε το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας (Video)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ