Πώς να βοηθήσεις κάποιον που πονάει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά; Τι λόγια να βρεις να πεις για να δείξεις ότι είσαι δίπλα του, ότι τον στηρίζεις και ν΄απαλύνεις λίγο τον πόνο του; Με μια πολύ απλή κίνηση λένε οι έρευνες μπορείς να κάνεις τον άλλον να νιώσει καλύτερα.

Υπάρχουν στιγμές που όσο και να προσπαθείς να νιώσεις τον πόνο του άλλου, όσο κι αν προσπαθείς να τον κάνεις να ηρεμήσει δεν βρίσκεις τον τρόπο. Και η αλήθεια είναι πως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον άλλον… Ή μήπως είναι; Πώς να βοηθήσεις κάποιον που πονάει;

Μια απλή κίνηση αγάπης και φροντίδας είναι αρκετή. Είναι αρκετό να κρατήσεις το χέρι του καλού σου, της φίλης σου, της αδερφής σου και να δείξεις πόσο σημαντικός σου είναι αυτός ο άνθρωπος. Ακόμη κι όταν περνά δύσκολες στιγμές, αν είναι άρρωστος, αν υποφέρει, αρκεί να του κρατήσεις το χέρι.

Και οι έρευνες λένε πως η ανθρώπινη επαφή είναι τόσο δυνατή που λειτουργεί σαν φάρμακο! Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το να έχεις κάποιον να σου κατά το χέρι, όταν πονάς τότε απαλύνει τον πόνο με έναν μαγικό τρόπο. Μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει σαν παυσίπονο. Πώς το εξηγούν, όμως, οι επιστήμονες;

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αγάπη και μια αληθινή επαφή. Οι ψυχολόγοι αποφάσισαν να το ερευνήσουν και έκαναν ένα πείραμα με μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στη συνέχεια επανέλαβαν το ίδιο πείραμα με άλλα 20 ζευγάρια κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Και αυτό που βρήκαν είναι ότι αρκεί να είσαι κοντά στον άλλον, να τον ακουμπάς για να συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι και να νιώθεις ότι ο άλλος είναι εκεί.

Ο πόνος φαίνεται πως πατά ένα pause , όταν ο άλλος σου πιάνει το χέρι. Μπορείς να κάνεις το πείραμα και μόνος σου και να δεις έκπληκτος τα αποτελέσματα. Τι συμβαίνει όταν καρδιά και αναπνοή συγχρονίζονται με τον σύντροφό σου; Μπορεί να μη νιώσεις τον συγχρονισμό αλλά σίγουρα θα νιώσεις πολύ πιο άνετα, πολύ καλύτερα.

Έχεις παρατηρήσει πως όταν είσαι άρρωστος και σου κρατά κάποιος δικός σου το χέρι, νιώθεις ότι ξεχνάς για λίγο τον πόνο; Πώς να βοηθήσεις κάποιον που πονάει; Κράτα του το χέρι και θα εκπλαγείς!

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει όλοι να σταματήσουμε να λέμε «ξέρω ακριβώς πως νιώθεις»