Ένα παιδί είναι πολύ σημαντικό να περνάει χρόνο και με τους δύο του γονείς, είτε μιλάμε για μια οικογένεια που μένει μαζί είτε μιλάμε για ένα ζευγάρι που έχει πάρει διαζύγιο. Ο ποιοτικός χρόνος με τους γονείς βοηθάει το παιδί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί, ενώ τώρα μια νέα έρευνα εξηγεί τη μεγάλη σημασία που έχει για το παιδί το παιχνίδι με τον πατέρα.

Το πανεπιστήμιο του Cambridge και το ίδρυμα LEGO συνεργάστηκαν για τη διενέργεια αυτής της μεγάλης μελέτης, η οποία συμπέρανε πως τα παιδιά που περνούν χρόνο και παίζουν με τους μπαμπάδες τους από πολύ μικρά, έχουν την ικανότητα να ελέγχουν καλύτερα τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους καθώς μεγαλώνουν.

Βασικός στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει πώς επηρεάζει το παιχνίδι με την μητέρα και τον πατέρα την ανάπτυξη του παιδιού.

Το παιχνίδι με τον πατέρα και την μητέρα μπορεί να έχει πολλές ομοιότητες, όμως, συνήθως τα παιχνίδια με τους μπαμπάδες είναι πιο σωματικά, όπως κυνηγητο ή γαργαλητό. Αυτού του είδους τα παιχνίδια κάνουν τα παιδιά να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους όσο μεγαλώνουν.

παιχνίδι με τον πατέρα

Freepik

Η αξία που έχει το παιχνίδι με τον πατέρα

Η έρευνα βασίστηκε στην αξιολόγηση δεδομένων από 78 μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, από το 1997 έως το 2017.

Όλες αυτές οι μελέτες βρήκαν μια σταθερή συσχέτιση ανάμεσα στα παιχνίδια πατέρα- παιδιού και την ικανότητα του παιδιού να ελέγχει τα συναισθήματά του αργότερα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, τα παιδιά που επωφελούνται απ’ το παιχνίδι με τον μπαμπά τους, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερδραστηριότητα, ή δυσκολίες που αφορούν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Παράλληλα, αυξάνουν την ικανότητά τους να ελέγχουν την επιθετικότητά τους, ειδικά μέσα στο πλαίσιο του σχολείου.

«Το σωματικό παιχνίδι δημιουργεί αστείες, συναρπαστικές καταστάσεις στις οποίες τα παιδιά πρέπει να δείξουν αυτοέλεγχο. Μπορεί να πρέπει να ελέγξεις τη δύναμή σου, να μάθεις πότε τα πράγματα έχουν παρατραβήξει ή μπορεί ο πατέρας σου να πατήσει το δάχτυλό σου κατά λάθος και να νιώσεις θυμωμένος», λέει χαρακτηριστικά ο Πολ Ραμτσαντάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Cambridge.

Είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν στο πώς αντιδρούν. Αν αντιδράσουν λάθος, μπορεί να τα μαλώσουν, αλλά δεν χάλασε ο κόσμος. Την επόμενη φορά μπορεί να το θυμηθούν και να συμπεριφερθούν διαφορετικά

παιχνίδι με τον πατέρα

Getty Images

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών ή τα παιδιά που μεγαλώνουν με δύο μαμάδες δεν επωφελούνται απ’ το παιχνίδι με τον γονιό!

Όλα τα παιχνίδια με τους γονείς με τα παιδιά σε μικρή ηλικία έχουν άμεση σύνδεση με το νοητικό και το συναισθηματικό επίπεδο.

Ένα από τα πράγματα που αναδεικνύει η έρευνά μας είναι η ανάγκη για ποικιλία στους τύπους παιχνιδιού που έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Και οι μητέρες, σαφώς, μπορούν να υποστηρίξουν τα σωματικά παιχνίδια με τα μικρά παιδιά

Δες ακόμα:

Πράγματα που κάθε πατέρας με κόρη… πρέπει να θυμάται!

Photo: Pexels