Κάθε βράδυ η ίδια κίνηση: Βάζεις ξυπνητήρια για την επόμενη μέρα. Ο καλύτερος τρόπος να ξυπνάς δεν είναι, όμως, το ξυπνητήρι (τουλάχιστον για τα παιδιά). Αυτό λένε οι έρευνες!

Θα μου πεις πώς γίνεται να ξυπνάς χωρίς να βάλεις ξυπνητήρι; Για πολλούς είναι σχεδόν αδύνατο ενώ το ξυπνητήρι είναι ασφαλές, αφού δεν πρόκειται (τις περισσότερες φορές) να μη χτυπήσει! Ποιος είναι, όμως, ο καλύτερος τρόπος να ξυπνάς το πρωί;

Η φωνή της μαμάς! Έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά (γιατί όχι και οι ενήλικες) ξυπνούν καλύτερα όταν τους ξυπνάει η μαμά τους και όχι ο ήχος από το ξυπνητήρι.

Οι ερευνητές απ’ το Nationwide Children’s Hospital in Columbus, αποφάσισαν να ερευνήσουν αν η ηχογραφημένη φωνή της μαμάς είναι πιο αποτελεσματική στο να ξυπνά τα παιδιά, απ’ τον ήχο ενός ξυπνητηριού.

Η ομάδα αξιολόγησε 176 παιδιά σε ένα κέντρο αναψυχής. Τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών. Έκαναν την έρευνα, χρησιμοποιώντας τρεις ήχους ξυπνητηριού από φωνή μαμάς για τον κάθε συμμετέχοντα και ένα από ήχο κανονικού ξυπνητηριού.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics, και τα αποτελέσματά της έδειξαν πως τα παιδιά έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν πιο εύκολα από τη φωνή της μαμάς τους και όχι από ένα ξυπνητήρι, όσο δυνατό κι αν είναι.

Παράλληλη, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που ξύπνησαν υπό τον ήχο της μαμάς τους, ήταν πιο εύκολο να σηκωθούν από το κρεβάτι μέσα σε 18 με 28 δευτερόλεπτα, ενώ έκαναν 5 λεπτά για να σηκωθούν όταν άκουγαν το ξυπνητήρι.

Ναι, αυτή η έρευνα έδειξε πως ο ήχος της φωνής της μαμάς είναι καλύτερος από το ξυπνητήρι, ενώ όταν η μαμά χρησιμοποιεί το όνομα του παιδιού για να ξυπνήσει, τότε και αυτό κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς θα ξυπνήσει το παιδί.

Κι αν εσύ τώρα που δεν είσαι παιδί…εξακολουθείς να βάζεις το ξυπνητήρι σου γιατί δεν έχεις την πολυτέλεια να μένεις με τη μαμά σου (εντάξει, είσαι αρκετά μεγάλος πια), μήπως να της αναθέσεις νέα “δουλειά” και να σε παίρνει τηλέφωνο κάθε πρωί;;;

Διαβάστε επίσης:

Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν χρειάζονται ξυπνητήρι για να ξυπνήσουν;