Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι τόσα χρόνια νεότερος απ’ τον ανδρικό!

LIKE US ON FACEBOOK

Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι νεότερος από τον ανδρικό για μερικά χρονάκια και αυτός μας χαροποίησε ως γυναίκες που είμαστε! Τι έδειξε νέα έρευνα;

Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι περίπου 4 χρόνια πιο νέος από τον ανδρικό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι μια υγιής γυναίκα έχει μια “μεταβολική ηλικία του εγκεφάλου” που είναι πιο νέα από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Η διαφορά είναι εμφανής από την πρώιμη ενηλικίωση και παραμένει και στα γεράματα.

Η έρευνα δείχνει πως ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου είναι πιο σταδιακός στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Οι γυναίκες, με λίγα λόγια, τείνουν να έχουν πιο κοφτερό μυαλό από τους άνδρες για μεγαλύτερο διάστημα

«Ο μεταβολισμός του εγκεφάλου αλλάζει με την ηλικία αλλά αυτό που παρατηρήσαμε είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα», αναφέρει ο Marcus Raiche, νευροβιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο St Louis. Ο εγκέφαλος της γυναίκας είναι περίπου τέσσερα χρόνια νεότερος.

Πώς έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες;

Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που σκανάρει τον εγκέφαλο για να μετρήσουν τη ροή του οξυγόνου και της γλυκόζης στους εγκεφάλους 121 γυναικών και 84 ανδρών ηλικίας 20 έως και 82 ετών.

Το “σκανάρισμα” αποκάλυψε πως η ζάχαρη μετατράπηκε σε ενέργεια σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου των εθελοντών.Στα μωρά παιδιά, μια διαδικασία που ονομάζεται αερόβια γλυκόλυση αυξάνεται για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει ο εγκέφαλος.

Αυτό μειώνεται στους εφήβους και σε άτομα νεαρής ηλικίας και στη συνέχεια πέφτει σταθερά στους ηλικιωμένους έως ότου φτάσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο τη στιγμή που οι άνθρωποι φτάνουν στα 60.

Για να δουν πως ο μεταβολισμός του εγκεφάλου διέφερε στα δύο φύλα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο υπολογιστή για να προβλέψουν τις ηλικίες των ανθρώπων με βάση τον μεταβολισμό του εγκεφάλου, όπως μετράται στο σκανάρισμα. Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν πως μπορούν να προβλέψουν την ηλικία των ανδρών από τα δεδομένα του μεταβολισμού του εγκεφάλου που συλλέγουν.

Το εντυπωσιακό φυσικά, αποτέλεσμα ήρθε όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο γυναικείος εγκέφαλος είναι κατά μέσο όρο 3.8 χρόνια νεότερος από την πραγματική ηλικία!

Δεν έχει να κάνει με το ότι οι εγκέφαλοι των ανδρών γερνάνε πιο γρήγορα. Ξεκινούν την ενηλικίωση περίπου τρία χρόνια αργότερα από τις γυναίκες και αυτή η διαφορά παραμένει στην υπόλοιπη ζωή. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι τι αυτό σημαίνει. Ίσως ο λόγος που οι γυναίκες δεν βιώνουν τόσο μεγάλη γνωσιακή έκπτωση στα γεράματα, είναι επειδή οι εγκέφαλοί τους είναι σχετικά νεότεροι

Και φυσικά το μεγάλο μυστήριο που παραμένει είναι το “γιατί”!

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η δραστηριότητα επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο που δεν φαντάζεσαι!
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved