Μια γυναίκα ντυμένη στα κόκκινα είναι «φωτιά». Και όχι δεν εννοούμε μόνο λόγω της σέξι εμφάνισης. Το κόκκινο χρώμα προσδίδει μια ανεξήγητη δύναμη, μια επιβλητικότητα. Οι πασαρέλες του Φθινοπώρου ήταν γεμάτες με κόκκινο χρώμα. Παπούτσια, φορέματα, παλτό, σακάκια… Γιατί, όμως, μας έπιασε τώρα τόση τρέλα με το κόκκινο;

Ο λόγος που οι άνθρωποι έχουν έγχρωμη όραση δεν είναι πλήρως κατανοητός. Σε κάποιο σημείο της εξέλιξής μας, όμως, ξεκινήσαμε να διακρίνουμε το κόκκινο από το πράσινο. Μια θεωρία είναι ότι σε σύγκριση με το πράσινο, τα κόκκινα τρόφιμα τείνουν να είναι πλουσιότερα σε θερμίδες και σε πρωτεΐνες, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι, οι πρόγονοί μας έμαθαν να μπορούν να τα ξεχωρίζουν.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί σε μια μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεσή μας στο κόκκινο αυξάνει την όρεξή μας.

«Μια άλλη υπόθεση είναι ότι το κόκκινο είναι ένα μήνυμα φυσικής κατάστασης», λέει ο καθηγητής Robert Barton, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Durham. Όταν είμαστε θυμωμένοι, το αίμα μας φαίνεται πιο έντονα στην επιφάνεια του δέρματός μας. Κι αυτό έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος.

Το κόκκινο ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας με ποικίλους τρόπους, καθώς είναι συνδεδεμένο με κάτι σημαντικό. Με το κόκκινο, η όρασή μας γίνεται πιο έντονη, η πίεσή μας ανεβαίνει, ενώ ακόμα οι ήχοι και οι μυρωδιές μοιάζουν σαν να αυξάνονται!

Μάλιστα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι όταν δόθηκε σε φοιτητές ένα τεστ σε χαρτί κόκκινου χρώματος, οι επιδόσεις τους ήταν εντυπωσιακά καλύτερες!

Ανάλογα με το ποιος το φοράει, το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος δύναμης. Γι ‘αυτό το λόγο, στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, το κόκκινο έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για δύο χιλιετίες. Για παράδειγμα, η κόλαση αντιπροσωπεύεται ως κόκκινο, αλλά είναι επίσης το χρώμα που φορούν οι Καρδινάλιοι, οι πλησιέστεροι σύμβουλοι του Πάπα.

Σε μια μελέτη που διήρκεσε αρκετά χρόνια και δημοσιεύθηκε το 2005, Γερμανοί αθλητικοί ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Munster διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που φορούν κόκκινο χρώμα είχαν 10% καλύτερες επιδόσεις στους αγώνες!

Τα τελευταία 10 χρόνια, η εξερεύνηση των νευρολογικών και ψυχολογικών επιπτώσεων των χρωμάτων έχει γίνει ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι η έκθεση στο κόκκινο αποδεικνύεται ότι αλλάζει τα πάντα, από την πίεση του αίματος μέχρι την ισορροπία των νευροχημικών στο μυαλό μας. Η αντίδραση απλά αλλάζει ανάλογα με το πλαίσιο.

κόκκινο αυτοκίνητο

Οι οδηγοί που διακόπτονται από ένα κόκκινο αυτοκίνητο αντιδρούν πιο γρήγορα και πιο επιθετικά. Οι γυναίκες που φορούν κόκκινο θεωρούνται πιο ελκυστικές, ενώ ακόμα και ο σερβιτόρος με το κόκκινο μπλουζάκι κεντρίζει περισσότερο την προσοχή μας!

Τι άλλο χρειάζεσαι για να βάλεις το κόκκινο στη ζωή σου;

Photo: Brooke Cagle