Είτε μιλάμε για την κουζίνα, το μπάνιο, το καθιστικό, το υπνοδωμάτιο ή την είσοδο του σπιτιού σου χρειάζεσαι φυτά στο σπίτι! Δεν είναι ότι το λέμε εμείς είναι ότι το προστάζει η επιστήμη. Το να ξοδέψεις λίγα χρήματα για να φέρεις λίγο πράσινο μέσα στο σπίτι σου, οι έρευνες δείχνουν ότι θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα σου. Τα πορίσματα των ερευνητών δείχνουν ότι το πράσινο στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει το στρες, να σου φτιάξει τη διάθεση και να βελτιώσει τη γνωστική σου λειτουργία.

Γιατί χρειάζεσαι φυτά στο σπίτι

Μειώνουν την ανησυχία και το άγχος

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiological Anthropologyη ενεργή αλληλεπίδραση με τα φυτά, όπως είναι το άγγιγμα ή η μυρωδιά, μειώνει το ψυχολογικό άγχος. Ακόμα και το χώμα που βρίσκεται στις γλάστρες μπορεί να έχει επίδραση στην καθημερινή σου πίεση.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το έδαφος περιέχει συγκεκριμένα μικρόβια που λειτουργούν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά. Ενισχύουν τη διάθεση σου καθώς απελευθερώνουν κυτοκίνες που με τη σειρά τους κάνουν τον εγκέφαλό σου να παράγει περισσότερη σεροτονίνη. Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά προσδίδουν θετικές αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, την ένταση των μυών και την καρδιακή δραστηριότητα σύμφωνα με την ειδικό περιβαλλοντικής υγείας Danica-Lea Larcombe.

Αυξάνουν την ποιότητα στον αέρα που αναπνέεις

Σύμφωνα με την American Lung Association, ο εσωτερικός αέρας μπορεί να είναι ακόμη πιο μολυσμένος από τον αέρα σε εξωτερικούς χώρους. Οι πιο κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι περιλαμβάνουν αμίαντο, μούχλα, ραδόνιο, φορμαλδεΰδη, βενζόλιο και μονοξείδιο του άνθρακα. Η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους ή ακόμη και σοβαρές ασθένειες όπως το άσθμα. Συνεπώς φυτά εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέεις συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας σου. Τα δωμάτια με φυτά εσωτερικού χώρου περιέχουν έως και 60% λιγότερα αερομεταφερόμενα βακτήρια από ότι τα δωμάτια χωρίς καθόλου φυτά.

Καλοκαίρι στο σπίτι

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δρουν ως φυσικός υγραντήρας

Τι σημαίνει όμως αυτό; Τα φυτά απελευθερώνουν υγρασία από τα φύλλα τους μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται διαπνοή. Η φτέρη είναι ένα από αυτά τα φυτά, αν τα τοποθετήσεις γύρω από το διαμέρισμά σου θα ρυθμίσεις τον ξηρό εσωτερικό αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, εάν έχεις παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι, κάνε την έρευνά σου πριν φέρεις φυτά στο σπίτι για να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστα περιστατικά.

Διευκολύνουν τη θεραπεία

Μία από τις επιδράσεις των φυτών είναι ότι σου επιφέρουν ηρεμία. Η ηρεμία αν έχεις τυχόν τραυματισμούς βοηθάει στο να επουλωθούν οι πληγές σου πιο γρήγορα. Μία έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κάνσας συνιστά φυτά και λουλούδια σε γλάστρες ως «μη επεμβατικό, φθηνό και αποτελεσματικό συμπληρωματικό φάρμακο για χειρουργικούς ασθενείς». Επίσης, μελέτες με επικεφαλής το Texas A&M University δείχνουν ότι η θεραπεία με κηπουρική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς σε εγκαταστάσεις υγείας.

Τι άλλο πρέπει να συ πω για να σε πίσω ότι χρειάζεσαι φυτά στο σπίτι; Υποθέτω ότι σε κάλυψα! Διάλεξε το πιο κοντινό φυτώριο, μάθε τις πληροφορίες που χρειάζονται τα φυτά που θα διαλέξεις όσον αφορά στη φροντίδα τους και θα δεις ότι είναι ότι καλύτερο σου έχει συμβεί!

Διάβασε ακόμα:

Πώς να φροντίσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου; Τα tips που χρειάζεσαι!