Νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ και υπάρχουν αποδείξεις!

LIKE US ON FACEBOOK

Νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ και υπάρχουν αποδείξεις που το υποστηρίζουν και στις οποίες φυσικά, τα social media όπως ήδη θα έχεις μαντέψει, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ, αλλά δεν είναι λίγο περίεργο, όταν έχουμε τόσους φίλους στο Facebook και το Instagram, όταν κάθε ώρα της ημέρας έχουμε κάτι να κάνουμε, κάποιον να δούμε, κάπου να πάμε;

Είναι περίεργο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται πιο μόνοι από ποτέ άλλοτε, σύμφωνα με το πείραμα μοναξιάς που πραγματοποιήθηκε απ’ το BBC Radio 4 και το Wellcome Collection.

Στο πείραμα συμμετείχαν 55.000 άνθρωποι ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα online ερωτηματολόγιο μέσα σε 40 λεπτά.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις φιλίες, τις σχέσεις και την τεχνολογία, ενώ οι απαντήσεις παρουσίασαν κάποια αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το κυριότερο είναι ότι μπορεί να νομίζουμε συχνά ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας βιώνουν τη μοναξιά εντονότερα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τι μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις μοναξιά...

Photo: Unsplash/Jean Gerber

Ειδικότερα, το 40% των συμμετεχόντων ηλικίας 16 έως 24 ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι συχνά ή πολύ συχνά, καθιστώντας τους το πρώτο ηλικιακό group στην έρευνα. Την ίδια στιγμή, μόλις το 29% των συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και το 27% ηλικίας 75 και άνω αισθάνονταν μοναξιά.

Το νεανικό group που αισθάνεται εντονότερα τη μοναξιά, ανέφερε μάλιστα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό, καθώς νιώθουν ότι έχουν αρκετούς φίλους online, αλλά λίγους στην πραγματική ζωή.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στο διαδίκτυο τόσο πιο δυστυχισμένοι είμαστε, ενώ καθίσταται ολοένα και συχνότερα αναγκαίο να περνάμε χρόνο και να βρισκόμαστε με αγαπημένους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο.

Και κάτι ακόμα, για να μη νομίζεις ότι η μοναξιά είναι κάτι ασήμαντο. Σε μια άλλη μελέτη, η μοναξιά αποδείχθηκε ότι είναι το ίδιο επιβλαβές για την υγεία μας και το σώμα μας, όπως το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Διάβασε ακόμη:

Μήπως τελικά σου αρέσει να περνάς χρόνο μόνος σου;

Photo: Unsplash/Anthony Tran
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved