Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είχε συσχετιστεί κι από άλλη έρευνα με τον κορονοϊό, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ενημερώσει πως εξετάζεται εάν το συγκεκριμένο σύμπτωμα συνδέεται με την πανδημία.

Τώρα, η νέα έρευνα Βρετανών ερευνητών διαπίστωσε πως 6 στους 10 ασθενείς με Covid-19 είχαν τα συμπτώματα της απώλειας όσφρησης ή γεύσης.

Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνει πως πρόκειται για συμπτώματα-κλειδιά για τη διάγνωση της νόσου και όχι για περιθωριακά συμπτώματα. Συγκριτικά, μόνο το 18% όσων βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ για το νέο κορονοϊό, είχαν απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

απώλεια γεύσης και όσφρησης

Pexels

Πώς έγινε η νέα έρευνα για την απώλεια γεύσης και όσφρησης

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, συνέλεξαν στοιχεία για τα συμπτώματα μέσω μιας εφαρμογής (Covid Symptom Tracker app), που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες και στην οποία έδωσαν στοιχεία περίπου 400.000 χρήστες μεταξύ 24 και 29 Μαρτίου.

Απ’ τους συμμετέχοντες, οι 1.702 είχαν κάνει ήδη το τεστ για Covid-19 και οι 579 είχαν βγει θετικοί, ενώ οι 1.123 αρνητικοί. Ανάμεσα σε όσους είχαν επιβεβαιωμένα τη νόσο, η πλειψηφία (59%) ανέφερε απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία εξακολουθούν να μην είναι επαρκή για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμα προσθέσει αυτά τα συμπτώματα στον κατάλογο των συχνών συμπτωμάτων της Covid-19.

απώλεια γεύσης και όσφρησης

Pexels

Σημειώνεται πως η απώλεια γεύσης και όσφρησης συνδέεται και με μια σειρά από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα.

Ωστόσο, οι Βρετανοί ερευνητές, που ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να εντοπίζουν ποιος συνδυασμός συμπτωμάτων είναι πιθανότερο να παραπέμπει σε μόλυνση από τον κορονοϊό, υποστηρίζουν ότι η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης αποτελούν τα πιο χρήσιμα έξτρα συμπτώματα για τη διάγνωση της νόσου, αν συνδυάζονται με πυρετό και βήχα.

Όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι άνθρωποι με απώλεια όσφρησης και γεύσης φαίνεται να έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τον ιό της νόσου Covid-19 και συνεπώς θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται για τουλάχιστον επτά μέρες, ώστε να μειώσουν την εξάπλωση της νόσου

Μέχρι στιγμής τα συμπτώματα του κορονοϊού σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή.

Δες ακόμα:

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Photo: Pexels