Νέα δεδομένα έρχονται στο φως από νέα έρευνα για τον κορονοϊό που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση των ντεσιμπέλ μπορεί να επιφέρει μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού!

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό προτείνει να μιλάμε ψιθυριστά!

Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των έξι ντεσιμπέλ στα μέσα επίπεδα ομιλίας μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στη μείωση της μετάδοσης του COVID-19 με τον διπλασιασμό του εξαερισμού ενός δωματίου!

Οι έξι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν την ύπαρξη πιο ήσυχων ζωνών σε εσωτερικούς χώρους υψηλού κινδύνου, όπως είναι για παράδειγμα τα νοσοκομεία ή τα εστιατόρια. Υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ησυχίας σε τέτοιους χώρους θα μπορούσε να ωφελήσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ενημερώσει την αυξημένη επικινδυνότητα σε χώρους όπου πραγματοποιούνται φωνητικά μαθήματα, εστιατόρια και χώρους εκγύμνασης. Ο λόγος έγκειται στα μικροσκοπικά σταγονίδια! Τα σωματίδια εκτοξεύονται με την ομιλία και παρά το γεγονός ότι εξατμίζονται μπορούν να αφήσουν πίσω τους σωματίδια αερολύματος αρκετά μεγάλα για να μεταφέρουν βιώσιμο ιό.

Μία κανονική συνομιλία είναι πάνω από το εύρος των 10 ντεσιμπέλ, ενώ ο θόρυβος του περιβάλλοντος στα εστιατόρια είναι περίπου 70. Οι ερευνητές δηλώνουν χαρακτηριστικά:

Μια πολυσύχναστη αλλά ήσυχη τάξη είναι λιγότερο επικίνδυνη από ένα μη γεμάτο μπαρ καραόκε όπου οι προστάτες είναι κοινωνικά απομακρυσμένοι, αλλά μιλούν και τραγουδούν με δυνατή μουσική

Τέλος, ο καθηγητής χημείας, Χοσέ Χιμένεθ στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο τόνισε:

Όταν μιλάμε εκλύονται 10 φορές περισσότερα σωματίδια, ενώ όταν φωνάζουμε ή τραγουδάμε, τότε τα σωματίδια πολλαπλασιάζονται έως και 50 φορές

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, καλό θα είναι όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο να μιλάμε χαμηλόφωνα και να φοράμε τη μάσκα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση να φοράει και ο συνομιλητής μας μάσκα προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με το Γέιλ;

Photo: Sound On/Pexels