Κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται, νέα δεδομένα προκύπτουν συνεχώς. Νέα κινεζική μελέτη έδειξε τι συμβαίνει με τους ασθενείς που ανέρρωσαν απ’ τον κορονοϊό και μετά από λίγο καιρό βγήκαν και πάλι θετικά στον ιό. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν γίνεται ένα άτομο να νοσήσει δύο φορές από τον ιό. Μια απορία που όλοι έχουμε. Μια κινεζική μελέτη του Πανεπιστημίου της Χουνάν, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ασχολήθηκε με ασθενείς που ανέρρωσαν απ’ τον κορονοϊό, αλλά μετά από λίγο καιρό βγήκαν και πάλι θετικοί στο σχετικό τεστ του ιού.

Η μελέτη αυτή έδειξε πως ένας στους έξι ασθενείς που είχε αναρρώσει από τον ιό και είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο βγήκε ξανά θετικός σε τεστ για τον κορονοϊό έως και τρεις εβδομάδες μετά.

Πώς διεξήχθη η μελέτη; 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 60 ενήλικες ασθενείς με μέση ηλικία 46 ετών και με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Covid-19, οι οποίοι είχαν πάρει εξιτήριο απ’ το νοσοκομείο και στη συνέχεια παρέμειναν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες, ενώ κανένας τους δεν είχε πια τα συμπτώματα της νόσου. Οι ασθενείς αυτοί υποβλήθηκαν και πάλι σε τεστ για τον κορονοϊό με λήψη δείγματος από το φάρυγγα και τη μύτη.

Οι δέκα από τους 60 βρέθηκαν θετικοί και πάλι στον κορονοϊό, αν και είχε περάσει διάστημα 4-24 ημερών από την έξοδο τους από το νοσοκομείο. Κανένας από τους ασθενείς αυτούς δεν είχε εμφανίσει εκ νέου συμπτώματα εκτός από ένα με δύο άτομα που είχαν περιστασιακό βήχα, οι οποίοι ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών με πολλαπλές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Η έρευνα μπορεί να ήταν μικρή σχετικά, όμως έδειξε κάτι που οι επιστήμονες έχουν ήδη παρατηρήσει, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιός αυτός μπορεί να παραμείνει στο σώμα των ατόμων που έχουν αναρρώσει για εβδομάδες, παρ’ όλο που δεν υπάρχουν εμφανή κρούσματα.

Διάβασε ακόμα:

Μπορεί ένα άτομο να νοσήσει δύο φορές από κορονοϊό;

Photo: Freepik