Εξαιτίας μιας απρόσεχτης δημοσίευσης, μπορεί να βρεθείς στον κίνδυνο να μην σε προσλάβουν στην δουλειά που θες ή ακόμα και να σε απολύσουν.

Σύμφωνα με μια νέα εθνική έρευνα που έγινε online για λογαριασμό του CareerBuilder του Harris Poll, το 70% των εργοδοτών χρησιμοποιούν τα social media για να ελέγξουν τους υποψήφιους πριν την πρόσληψη. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς, το 57%, βρήκαν περιεχόμενο το οποίο τους έκανε να απορρίψουν τον υποψήφιο. Και όμως social media και δουλειά έχουν άμεση αλληλεπίδραση.

Όσοι δεν έχουν social media, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μισοί εργοδότες, το 47%, αναφέρει ότι εάν δεν μπορούν να βρουν τον υποψήφιο online, είναι λιγότερο πιθανό να επικοινωνήσουν μαζί του.

Διαδικτυακή φήμη

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάθεις ψύχωση με τα social media, αλλά πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς το πληκτρολόγιο με υπεύθυνο τρόπο και σεβασμό. Πρόκειται για την αναγνώριση ότι αναλαμβάνεις μια κοινωνική ευθύνη μέσω του πληκτρολογίου σου. Και πλέον, μπορεί να επηρεάσει και το οικονομικό σου μέλλον.

Οι δημοσιεύσεις σου και τα tweets σου αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα σου και το άτομο που είσαι όταν είσαι εκτός δικτύου. Είναι συνήθως η πρώτη εντύπωση που οι άνθρωποι έχουν από εσάς.

Η ηλεκτρονική σου συμπεριφορά αποτελεί επέκταση της φήμης σου.

Σχετικά με αυτά που δημοσιεύεις

Στο διαδίκτυο τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο. Οι εργοδότες που βρήκαν περιεχόμενο στα social media που τους ώθησε στο να μην προσλάβουν κάποιον υποψήφιο, είπαν ότι αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι:

40%: Προκλητικές ή ακατάλληλες φωτογραφίες, βίντεο ή πληροφορίες

36%: Πληροφορίες σχετικά με ποτό ή ναρκωτικά

31%: Ρατσιστικά σχόλια σχετικά με την ηλικία, το φύλο, τη θρησκεία κλπ

30%: Σύνδεση με εγκληματική συμπεριφορά

27%: Ψέματα για τα προσόντα τους

27%: Κακές δεξιότητες επικοινωνίας

25%: Αρνητικές δημοσιεύσεις για πρώην αφεντικά ή συναδέλφους τους

22%: Ψεύτικο όνομα

20%: Δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών προηγούμενων εργοδοτών τους

12%: Συχνή δημοσίευση

Ήρθε η ώρα να αποσυρθείτε από όλες αυτές τις συμπεριφορές. Μπορεί στο πανεπιστήμιο και στο σχολείο να ήταν διασκεδαστικές, όμως, στον επαγγελματικό κόσμο δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές.

Το σωστό tweet μπορεί να σε βοηθήσει επαγγελματικά

Από την θετική πλευρά, η έρευνα δείχνει επίσης πώς η φήμη σας στο διαδίκτυο και στα social media μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε δουλειά.

37%: Το υπόβαθρο του υποψηφίου υποστήριξε τα επαγγελματικά προσόντα του.

34%: Οι υποψήφιοι είναι δημιουργικοί.

31%: Ο υποψήφιος είχε ασχολίες. Ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.

28% Ο υποψήφιος έχει μεγάλες δεξιότητες επικοινωνίας.

26% Ο υποψήφιος βραβεύτηκε

22%: Ο υποψήφιος είχε αλληλεπίδραση με τα social media της εταιρείας.

Σήμερα έχεις δουλειά, αύριο όχι

Ακριβώς επειδή έχετε δουλειά δεν σημαίνει ότι έχετε ασφάλεια εργασίας. Σχεδόν οι μισοί εργοδότες, το 48%, χρησιμοποιούν τα social media για να παρακολουθούν τους εργαζόμενούς τους. Το 1/3 των εργοδοτών (31%) βρήκε περιεχόμενο στις δημοσιεύσεις που τους οδήγησε να επιπλήξουν εργαζόμενο ή να τον απολύσουν.

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν σήμερα πολιτικές για τα social media που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοί τους.

Προσοχή στο διαδικτυακό αποτύπωμα που αφήνεις

Είσαι ο ήρωάς σου. Ποτέ δεν ξέρεις πότε ο εργοδότης σου θα ελέγξει το profile σας για να αποφασίσει αν σου δώσει προαγωγή ή αν θα σε απολύσει.

Ενίσχυσε το ψηφιακό βιογραφικό σου. Και μην ξεχνάς τα δημόσια αρχεία μπορούν να καταλήξουν στο διαδίκτυο. Να είσαι επιμελής με το να διατηρείς την ηλεκτρονική σου φήμη, είτε εργάζεσαι είτε όχι.

Η συμπεριφορά σου στο διαδίκτυο δεν είναι ποτέ εκτός λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

https://ipop.gr/texnologia/ta-mystika-gia-perissotera-likes-comments-sto-instagram-apo-enan-social-media-expert/

Credits: iStock by Getty Images