Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και είναι σημαντικό να προσέχεις τι καταναλώνεις. Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Είναι ευρέως γνωστό πως η κατανάλωση μεγάλης ποιότητας αλατιού αυξάνει την πίεση του αίματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την καρδιά μακροπρόθεσμα.

Τώρα μια έρευνα από το University of Bonn στη Γερμανία, αναφέρει πως μια διατροφή πλούσια σε αλάτι κάνει πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές εισήγαγαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σε ποντίκια πρώτα και διαπίστωσαν ότι ήταν πιο ευαίσθητα σε πιο σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις. Όταν οι επιστήμονες ζήτησαν από ανθρώπους εθελοντές να συμμετέχουν, τους δόθηκαν  έξι επιπλέον γραμμάρια αλατιού κάθε μέρα πέρα από τη συνιστώμενη ποσότητα. Διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές άρχισαν να δείχνουν σημάδια έντονης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Αυτά τα έξι γραμμάρια έχουν περίπου την ίδια ποσότητα αλατιού με εκείνη σε δύο μεσαία γεύματα “βρώμικου” φαγητού.

διατροφή πλούσια σε αλάτι

Η μέγιστη ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουν οι ενήλικες για να παραμείνουν υγιείς, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι πέντε γραμμάρια ή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Και πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερα γραμμάρια αλάτι από το επιτρεπτό όριο.

«Τώρα καταφέραμε να αποδείξουμε για πρώτη φορά ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αποδυναμώνει επίσης, ένα σημαντικό σκέλος του ανοσοποιητικού συστήματος», αναφέρει ο Δρ. Christian Kurts, από το Ινστιτούτο Πειραματικής Ανοσολογίας σε πρόσφατο δελτίο Τύπου.

Τα ευρήματα ήταν απροσδόκητα για την ερευνητική ομάδα. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το αλάτι μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες μολύνσεις από παράσιτα του δέρματος σε πειραματόζωα επουλώθηκαν πολύ πιο γρήγορα με αύξηση του αλατιού, για παράδειγμα.

Ωστόσο, τώρα οι ερευνητές εξηγούν πως το επιπλέον αλάτι στο αίμα δεν βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα για αρκετούς λόγους. Πρώτον, το σώμα πρέπει να ρυθμίζει τις συγκεντρώσεις αλατιού στο αίμα και σε όλα τα όργανα του για να διατηρεί τις βιολογικές διαδικασίες σε λειτουργία. Το δέρμα ρυθμίζεται διαφορετικά, λειτουργώντας ως δεξαμενή αλατιού για το σώμα.

διατροφή πλούσια σε αλάτι

Ωστόσο, άλλα μέρη του σώματος δεν εκτίθενται σε πρόσθετη πρόσληψη αλατιού. Το αλάτι περνάει από τα νεφρά και απεκκρίνεται μέσω των ούρων. Τα νεφρά έχουν έναν αισθητήρα χλωριούχου νατρίου που ενεργοποιεί τη λειτουργία απέκκρισης αλατιού. Ο αισθητήρας προκαλεί επίσης τη συσσώρευση γλυκοκορτικοειδών στο σώμα, γεγονός που αναστέλλει τη λειτουργία των κοκκιοκυττάρων. Τα κοκκιοκύτταρα είναι τα πιο κοινά ανοσοκύτταρα στο αίμα.

Αυτά αντί να τρώνε και να χωνεύουν παράσιτα, προσβάλλουν βακτήρια. Όταν δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά ή δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά, οι λοιμώξεις γίνονται πολύ πιο σοβαρές πολύ πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές πήραν αίμα από τους εθελοντές τους και ανέλυσαν τα κοκκιοκύτταρα. Τα ανοσοκύτταρα αντιμετώπισαν πολύ χειρότερα τις βακτηριακές λοιμώξεις αφού οι εθελοντές ξεκίνησαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Το αλάτι αποδυναμώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η διατροφή της καραντίνας και όσα θα πρέπει ν’ αποφύγεις!

Photo: unsplash/ Ursula Spaulding