Το τι κάνει το κόκκινο κρασί στην υγεία το έχουμε αναλύσει πολλές φορές στο παρελθόν, παρόλα αυτά οι επιστήμονες δεν σταματάνε να εξετάζουν τα οφέλη του κι εμείς φυσικά να σας τα παρουσιάζουμε.

Το κόκκινο κρασί στην υγεία κάνει πολλά καλά και τώρα ανακαλύφθηκε κι ένα ακόμα: Κάνει καλό στην υγεία του εντέρου και μειώνει τη χοληστερόλη.

Η νέα μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου διαπίστωσε ότι εάν πίνεις κόκκινο κρασί, αυτόματα έχεις μεγαλύτερη ποικιλία στο εντερικό σου μικροβίωμα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν. Παράλληλα, βρέθηκε και μια σύνδεση του κόκκινου κρασιού με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και LDL («κακής») χοληστερόλης.

Δες εδώ τους τρόπους για να καθαρίσεις το έντερό σου σύμφωνα με τους ειδικούς!

Red Wine GIF - Find & Share on GIPHY

Aναλυτικότερα, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε τις επιδράσεις της μπύρας, του μηλίτη, του κόκκινου και του λευκού κρασιού και διάφορων άλλων ποτών στο εντερικό μικροβίωμα σε μια ομάδα 916 Βρετανών δίδυμων γυναικών.

Σημείωση! Σε περίπτωση που δεν το ήξερες, ο υψηλότερος αριθμός βακτηριακών ειδών στο εντερικό μικροβίωμα ενός ανθρώπου θεωρείται δείκτης της εντερικής υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το εντερικό μικροβίωμα όσων έπιναν κόκκινο κρασί είχε μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε σύγκριση με των υπολοίπων, κάτι το οποίο δεν ίσχυε και στην περίπτωση των άλλων ποτών που εξετάστηκαν.

Η Δρ. Caroline Le Roy δήλωσε σχετικά:

Παρόλο που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό για τα -μέχρι στιγμής ανεξήγητα- οφέλη του κόκκινου κρασιού στην καρδιακή υγεία, η μελέτη αυτή δείχνει ότι μέτρια κατανάλωσή του σχετίζεται και με μεγαλύτερη ποικιλία αλλά και με καλύτερη υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Το φαινόμενο αυτό εξηγεί εν μέρει και τον διαρκή διάλογο σχετικά με τις θετικές επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στην υγεία

Red Wine GIF by truTV’s Hack My Life - Find & Share on GIPHY

Γιατί κάνει καλό το κόκκινο κρασί στην υγεία;

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο πιο βασικός λόγος είναι οι πολλές πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί. Οι πολυφαινόλες είναι χημικά στοιχεία που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Έχουν διάφορες ιδιότητες (όπως η αντιοξειδωτική) και δρουν κυρίως ως καύσιμο για τα μικρόβια που βρίσκονται στον οργανισμό μας.

«Πρόκειται για μια από τις εκτενέστερες μελέτες, η οποία διερευνά τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στο έντερο περίπου 3.000 ανθρώπων σε τρεις διαφορετικές χώρες, παρέχοντας δείγματα ότι τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών στο δέρμα των σταφυλιών θα μπορούσε να ευθύνεται για πολλά από τα αμφιλεγόμενα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία όταν αυτό καταναλώνεται συνετά», σχολίασε απ’ την πλευρά του ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής, Tim Spector.

Παράλληλα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και LDL («κακής») χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων, σε Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ολλανδία.

Δες ακόμα τα 5 πράγματα που κάνει το κόκκινο κρασί στον οργανισμό σου:

Τα 5 πράγματα που κάνει το κόκκινο κρασί στον οργανισμό σου

Photo: Unsplash/Kelsey Knight