Μια μελέτη βασισμένη σε δίδυμα δείχνει την επίδραση του καπνίσματος στην εμφάνισή σου και ίσως είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να κόψεις το τσιγάρο!

Εάν τα χάπια νικοτίνης δεν βοηθούν να απεξαρτοποιηθείς από το τσιγάρο, αυτή η μελέτη ίσως είναι ικανή να σε κάνει να το κόψεις “μαχαίρι”. Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2013 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Plastic and Reconstructive Surgery”, κατέληξε στο συμπέρασμα (που ήδη γνωρίζαμε) ότι το κάπνισμα επηρεάζει την εξωτερική μας εμφάνιση. Το σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης μελέτης είναι η σύγκριση φωτογραφιών δίδυμων ζευγαριών όπου το ένα δίδυμο είναι καπνιστής ενώ το άλλο δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Σύμφωνα με το Health Good, η σειρά των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη λήφθηκαν από ένα ευρύτερο φάσμα φωτογραφιών από πανομοιότυπα δίδυμα οι οποίες τραβήχτηκαν στο Φεστιβάλ της ημέρας των δίδυμων στο Twinsburg, Ohio, μεταξύ των ετών 2007-2010.

79 ζευγάρια διδύμων βρέθηκαν μέσα στο σύνολο των διδύμων που φωτογραφήθηκαν εκείνη τη μέρα και ο ένας είναι καπνιστής και ο άλλος μη καπνιστής ή υπήρχε ένα δίδυμο που είχε καπνίσει τουλάχιστον πέντε χρόνια περισσότερο από το άλλο.

Για να απομονωθεί η επίδραση του καπνίσματος, ελήφθη επίσης υπόψη η πρόσληψη αλκοόλ, η χρήση αντηλιακών και η αντιληπτή εργασιακή καταπόνηση των δίδυμων.

Στην μελέτη με τίτλο “Facial Changes Caused by Smoking: A Comparison between Smoking and Nonsmoking Identical Twins”, εξηγείτε ότι οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων στην έρευνα στη συνέχεια δείχθηκαν σε τρεις κριτές, οι οποίοι βαθμολογούσαν διαφορετικά χαρακτηριστικά του προσώπου.

Τα δίδυμα που κάπνιζαν σε σύγκριση με τους μη καπνιστές ομολόγους τους είχαν χειρότερα αποτελέσματα για την κατάσταση του δέρματος του άνω βλεφάρου, τις σακούλες, τις ρινοπυρηνικές πτυχές, τις ρυτίδες του άνω χείλους, τις ρυτίδες του κάτω χείλους και τα σαγόνια.

Επίσης, η μελέτη παρατήρησε ότι οι καπνιστές είναι συχνά πιο αδύναμοι από τους μη καπνιστές, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάζει την εμφάνιση του προσώπου και τις έντονες ρυτίδες.

Πάντως, αν είσαι καπνιστής μη χάνεις τις ελπίδες σου! Ο υπεύθυνος της μελέτης Dr. Bahman Guyuron συνέκρινε επίσης την εμφάνιση διδύμων που κάπνιζαν και οι δύο αλλά ένας από τους δύο κάπνιζε για μεγαλύτερο διάστημα. Οι αισθητικές διαφορές γι ακόμα μία φορά ήταν έντονες.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα της μελέτης, ακόμα και 5 χρόνια καπνίσματος είναι αρκετά για να κάνουν σημαντικη διαφορά στην εμφάνιση σου, οπότε, μήπως ήρθε η ωρα να το κόψεις για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση;