Αν μεγάλωσες με τη γιαγιά και τον παππού τότε σίγουρα θα έχεις πολύ γλυκές αναμνήσεις, όπως θα έχουν κι εκείνοι. Τι ακριβώς, όμως είναι αυτό που εξέτασαν οι επιστήμονες και σε ποιο συμπέρασμα έφτασαν;

Μεγάλωσες με τη γιαγιά και τον παππού που σημαίνει ότι μεγάλωσες μέσα σε ένα κλίμα που κανείς δεν σου χαλούσε χατίρι, σε γέμιζαν με τη σοφία τους, με αγκαλιές και φιλία. Και ήταν υπέροχα, μέρες που δεν πρόκειται να ξεχάσεις. Αυτή η ανατροφή, όμως, δεν ωφελεί μόνο εσένα. Κυρίως ωφελεί τη γιαγιά και τον παππού σου.

Τι έδειξαν νέες έρευνες; Σκέψου λίγο… Πόσες φορές οι γονείς ρωτάνε τα παιδιά πότε θα αποκτήσουν εγγόνια; Πολλές. Σύμφωνα με έρευνα, η γιαγιά και ο παππούς που μεγαλώνουν τα εγγόνια τους έχουν 37% λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τους συνομήλικους τους που δεν έχουν μια παρόμοια ευθύνη! Και το 37% σίγουρα δεν είναι μικρό ποσοστό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα αποτελέσματα υγείας για περισσότερα από 500 άτομα, ηλικίας 70 ετών και άνω που συμμετείχαν στο Berlin Aging Study. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε συνεντεύξεις και εξετάστηκαν δύο φορές από το 1990 έως το 2009.

Και τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως περίπου το 50% αυτών που έκαναν babysitting ήταν ακόμη ζωντανοί 10 χρόνια μετά την πρώτη τους συνέντευξη και test. Σε αντίθεση, το 50% όσων δεν παρείχαν καμία φροντίδα σε παιδιά ή βοήθεια, πέθαναν μέσα στα 5 χρόνια από την πρώτη συνάντηση!

Η έρευνα αυτή δείχνει τη θετική σχέση μεταξύ της φροντίδας ενός παιδιού και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής στους ηλικιωμένος. Ο λόγος ίσως είναι βαθιά ριζωμένος στο παρελθόν μας, καθώς η φροντίδα των παιδιών ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Στην πραγματικότητα, τα εγγόνια επίσης επωφελούνται από τον χρόνο που ξοδεύουν με τους παππούδες, κι ας λένε οι γονείς πως τα κακομαθαίνουν! Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε ότι οι παππούδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευημερία των παιδιών. Παράλληλα, τα παιδιά που μεγάλωσαν με παππούδες είχαν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Αυτός ο χρόνος που περνούν μαζί είναι πραγματικά ευεργετικός τόσο για τη γιαγιά και τον παππού, όσο και για το παιδί!

Δείτε επίσης:

Γιαγιάδες και παππούδες κρατάνε για πρώτη φορά στα χέρια τους το εγγονάκι τους και μας συγκινούν | Photos

Photo: depostiphotos