Αν πίστευες πως χρειάζεται να κάνεις εξαντλητική γυμναστική ή τρέξιμο κάθε μέρα για να δεις τα οφέλη, τότε κάνεις λάθος. Όπως σου έχουμε ξαναπεί, ακόμα και 30 λεπτά εντατικό περπάτημα την ημέρα είναι ικανά να σε διατηρήσουν σε μια καλή φυσική κατάσταση και φυσικά να χαρίσουν στον οργανισμό σου υγεία.

Το τρέξιμο είναι ένας βασικός σύμμαχος για την μακροζωία και η νέα διεθνής μελέτη που έγινε αποδεικνύει ότι ακόμα και λίγο τρέξιμο κάθε μέρα είναι ικανό να σε κρατήσει μακριά απ’ τον πρόωρο θάνατο.

Στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

τρέξιμο κάθε μέρα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ζέλικο Πέντισιτς του Πανεπιστημίου Βικτώρια της Μελβούρνης στην Αυστραλία, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», έκαναν ανάλυση στοιχείων από 14 έρευνες από διάφορες χώρες, που αφορούσαν συνολικά 232.150 ανθρώπους, η υγεία των οποίων είχε παρακολουθηθεί για πέντε έως 35 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σχεδόν 26.000 άτομα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το συχνό τρέξιμο -ανεξαρτήτως διάρκειας- σχετίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κατά μέσο όρο με μείωση κατά 27% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν τρέχουν καθόλου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 30%, ενώ από καρκίνο μειώνεται κατά 23%.

τρέξιμο κάθε μέρα

Δεν έχει σημασία πόσο τρέχεις, αρκεί να τρέχεις λίγο σε εβδομαδιαία βάση. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν τρέχεις μια φορά την εβδομάδα κάτω από 50 λεπτά και με ταχύτητα κάτω των 8 χλμ/ ώρα, αυξάνεις αυτόματα τις πιθανότητές σου για μακροζωία.

Το προσδόκιμο της ζωής των ανθρώπων θα αυξανόταν σημαντικά εάν αποφασίζαμε όλοι να βάλουμε το τρέξιμο στη ζωή μας, ο καθένας με όσο χρόνο και ενέργεια διαθέτει!

τρέξιμο κάθε μέρα

Ακόμα, το σκέφτεσαι; Βγάλε τα αθλητικά που έχεις θαμμένα στην παπουτσοθήκη, πάρε τον καλύτερό σου φίλο ή τον σκύλο σου και βγείτε για τρέξιμο στη γειτονιά!

Κι αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, δες εδώ πώς θα κάνεις τη μετάβαση απ’ το χαλαρό περπάτημα στο τρέξιμο:

Έτσι θα κάνεις τη μετάβαση απ’ το χαλαρό περπάτημα στο τρέξιμο