Η πανδημία του κορονοϊού είναι κάτι που τρομάζει όλον τον κόσμο. Αποτελεί αόρατο φόβο για όλους και δεν θα σταματήσει να απειλεί την ανθρώπινη υγεία. Νέες έρευνες για τον κορονοϊό αναιρούν την ανοσία της πρώτης φοράς, τονίζοντας πως άτομα που έχουν νοσήσει, ήδη μία φορά, από τον ιό, δεν εκμηδενίζουν την πιθανότητα να ξανανοσήσουν.

Η νέα έρευνα, η οποία έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, περιγράφει λεπτομερώς την περίπτωση ενός 33χρονου άνδρα που ζει στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ίδιος βρέθηκε θετικός με COVID-19 στα τέλη Μαρτίου και ανέπτυξε συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο, πυρετό και πονοκέφαλο. Ανάρρωσε πλήρως, αλλά και πάλι αποτέλεσε «θύμα» του κορονοϊού, ενώ ταξίδεψε σπίτι από την Ευρώπη στα μέσα Αυγούστου. Μάλιστα τη δεύτερη φορά που νόσησε δεν είχε συμπτώματα.

«Η υπόθεση δεν είναι ανησυχητική», λέει ο Akiko Iwasaki, καθηγητής ανοσοβιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Yale και υπεύθυνος της μελέτης. Συνεχίζει λέγοντας «ακόμα κι αν μολύνθηκε ξανά… αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς πρέπει να λειτουργεί η ασυλία σε ένα άτομο».

Επειδή πολλοί, όμως, θα θεωρήσουν «τρελό» τον επιστήμονα, η δήλωση του έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Iwasaki επισημαίνει ότι η πρώτη μόλυνση του ανθρώπου πιθανότατα τον προστάτευε αρκετά, στη δεύτερη μόλυνση του, ώστε να μην εμφανίσει συμπτώματα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ανοσοποιητικό σύστημα όλων των ασθενών θα αντιδράσει έτσι, λέει ο Iwasaki, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι.

Το συμπέρασμα της έρευνας

Είναι σαφές πως η παραπάνω μελέτη δεν θέλει να αναιρέσει τις προηγούμενες έρευνες για τον κορονοϊό. Ωστόσο, τα νέα δείγματα της τωρινής μελέτης εμφανίζουν κάποια τρωτά σημεία του ιού, τα οποία είναι όμοια με τις απλές ιώσεις.

Σε καμία περίπτωση, οι ερευνητές δεν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παρακούσουν στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Ίσα – ίσα τους προειδοποιούν για το δεύτερο και ασυμπτωματικό κύμα του ιού, τονίζοντας τους πως δεν πρέπει να πανικοβάλλονται.

Διάβασε ακόμα

Νέα μελέτη συνδέει τον κορονοϊό με μια ακόμη ασθένεια

Photo: Pexels