Γιατί δεν νοσούν τόσο συχνά οι γυναίκες απ’ τον κορονοϊό όσο οι άνδρες, τους οποίους έχει ταλανίσει αρκετά ο ιός; Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα δίνει την απάντηση. 

Νέα μελέτη φαίνεται πως δίνει την απάντηση στον διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τον κορονοϊό. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που δεν νοσούν τόσο συχνά οι γυναίκες απ’ τον κορονοϊό;

Η μελέτη με την υπογραφή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, και ομάδας 18 ακόμη επιστημόνων από 7 πανεπιστημιακές κλινικές έδειξε ότι παρ’ όλο που οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν εκτεθεί λιγότερο στον κορονοϊό, έχουν αναπτύξει ισχυρότερες άμυνες κατά του ιού με αντισώματα τέσσερις φορές πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες.

Η μελέτη αυτή διενεργήθηκε με ειδικά τεστ αντισωμάτων και σχεδιάστηκε, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει το ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του κορονοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια. Τα δείγματα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν είχαν περισσέψει τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια εργαστήρια από εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Προέρχονταν από ανθρώπους που είχαν κάνει γενικές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος για κάποιο χρόνιο νόσημα ή άλλη πάθηση, άσχετη με τον κορονοϊό.

Τα 6.586 δείγματα που εξετάστηκαν προέρχονταν από τις εξής περιοχές:

  • 1.575 από την Κεντρική Μακεδονία.
  • 1.133 από την Αττική.
  • 1.115 από την Πελοπόννησο.
  • 853 από τη Θεσσαλία.
  • 759 από τη Δυτική Μακεδονία.
  • 494 από τη Στερεά Ελλάδα.
  • 371 από τη Δυτική Ελλάδα.
  • 286 από την Ήπειρο.

Για να είναι έγκυρη η μέτρηση, μελετήθηκαν 305 παλαιότερα δείγματα (από το 2017) και 94 δείγματα από ασθενείς με κορονοϊό. Από τα 6.586 δείγματα που μελετήθηκαν, βρέθηκαν αντισώματα κατά του κορονοϊού στα 24 (0,36%). Από τα 2.075 δείγματα που είχαν συγκεντρωθεί τον Μάρτιο, θετικά για αντισώματα στον κορονοϊό βρέθηκαν τα 5 (0,24%). Από τα 4.511 δείγματα του Απριλίου, με αντισώματα στον ιό βρέθηκαν τα 19 (0,42%).

Υψηλότερα αντισώματα οι γυναίκες 

Τα ποσοστά αντισωμάτων ήταν αισθητά υψηλότερα στις γυναίκες (0,78%) σε σύγκριση με τους άνδρες (0,22%). Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, έρχεται σε αντίθεση με τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες το 56% των κρουσμάτων στην Ελλάδα, έως τα τέλη Απριλίου, αφορούσαν άνδρες.

γυναίκες απ' τον κορονοϊό

Η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε ενδεχόμενη μη αξιόπιστη τυχαιοποίηση του δείγματος που εξέτασαν. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην αρχή της επιδημίας μόνον όσοι εμφάνιζαν μέτρια ή έντονα συμπτώματα υποβάλλονταν σε τεστ για τον κορονοϊό, κάτι που πιθανότατα παίζει ρόλο.

Οι άνδρες ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές του κορονοϊού. Μάλιστα, το 73,6% των θανάτων από τη νόσο και το 73,7% των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα αφορά άνδρες. Παρόμοιες διαφορές, ωστόσο, μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν καταγραφεί και σε μελέτες που έχουν διενεργηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δες εδώ όλη τη μελέτη. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί ο κορονοϊός “χτυπά” περισσότερο τους άνδρες;

Photos: Pexels