Πόσοι από εμάς περιμένουμε τα Σαββατοκύριακα για να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, να κάτσουμε ακόμη λίγο στο κρεβάτι χωρίς το άγχος να ετοιμαστούμε για να πάμε στη δουλειά; Νομίζω πως είμαστε σίγουρα αρκετοί.

Και γιατί να νιώθουμε ενοχές όταν έρχεται η καλύτερη έρευνα ever να αποδείξει κι επίσημα ότι εάν κοιμάσαι παραπάνω τα Σαββατοκύριακα, τότε ζεις και περισσότερο;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sleep Research, εάν κοιμάσαι παραπάνω κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προσφέρεις στον οργανισμό σου κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση της κατάθλιψης, αλλά και την αύξηση περισσότερων χρόνων ζωής.

σημάδια ότι σου λείπει πρωτεΐνη

Unsplash/Kinga Cichewicz

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους για μια περίοδο 13 ετών και διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες κάτω των 65 ετών που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον για έξι ή επτά ώρες κάθε βράδυ.

Παρόλα αυτά, εκείνοι που αναπλήρωναν τον “χαμένο ύπνο” τα Σαββατοκύριακα δεν αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας.

Την επόμενη φορά που σκεφτείς ότι πρέπει να ξυπνάς νωρίς τα Σαββατοκύριακα για να κερδίσεις περισσότερο χρόνο, σκέψου το και μία και δύο φορές. Γιατί τελικά, όταν κοιμάσαι παραπάνω κερδίζεις κάτι που έχει μεγαλύτερη αξία…κερδίζεις περισσότερη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Όσα μπορείς να κάνεις τις Κυριακές για μια παραγωγική εβδομάδα

Photo: TREASURES & TRAVELS