Η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας θέτουν σε κίνδυνο τα λαχανικά κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Έρευνα για τα λαχανικά διαπίστωσε πως κινδυνεύουν με εξαφάνιση μέσα στα επόμενα χρόνια λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Όπως διαπίστωσε η έρευνα, αναμένεται να υπάρξουν διεθνής μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, εκτιμάται ότι στη Νότια Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη νερού ενδέχεται να προκαλέσουν μέση μείωση 31% στις γεωργικές καλλιέργειες των λαχανικών. Μεγάλες μειώσεις προβλέπονται και σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Νότιας Ασίας.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαπίστωσε ότι, χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων που θα αμβλύνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γεωργία, οι μέσες μειώσεις στις διεθνείς αποδόσεις των λαχανικών μπορεί να φθάσουν το 35%, ενώ στα όσπρια το 9%.

έρευνα για τα λαχανικά

Η πρόταση των επιστημόνων για ν’ αποφευχθεί αυτή η δραματική εξέλιξη είναι να εισαχθούν νέες ποικιλίες και βελτιωμένες γεωργικές πρακτικές.

Παράλληλα, οι ερευνητές προτείνουν ότι εκτός απ’ την ποσότητα, μπορεί να επηρεαστεί κι η ποιότητα και η θρεπτική αξία των λαχανικών και των οσπρίων. Προηγούμενες μελέτες ότι αναμένονται επιπτώσεις στις καλλιέργειες δημητριακών και ρυζιού.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν όλες τις πειραματικές μελέτες και τις έρευνες πεδίου που έχουν γίνει μετά το 1975 σε 40 χώρες (και στην Ελλάδα) αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητα των καλλιεργειών λαχανικών και οσπρίων, αλλά και στη θρεπτική αξία των παραγόμενων προϊόντων.

έρευνα για τα λαχανικά

Μπορεί ορισμένες έρευνες να είχαν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ευνοήσουν την αποδοτικότητα της γεωργίας, αλλά τελικά η νέα συνολική μελέτη συμπέρανε ότι τα οφέλη θα υπεραντισταθμιστούν από τις πολύ περισσότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η επικεφαλής της έρευνας, Πολίν Σίλμπικ, δήλωσε σχετικά:

Η μελέτη μας δείχνει ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη του νερού για άρδευση θα αποτελέσουν πραγματική απειλή για την παγκόσμια γεωργική παραγωγή, με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις για τη διατροφική ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού

Η ίδια συμπλήρωσε πως τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν ζωτικό συστατικό μιας ισορροπημένης και βιώσιμης διατροφής και όλοι οι ειδικοί συμβουλεύουν αυτά να συμπεριλαμβάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή μας. Όμως, όπως δείχνει η νέα ανάλυση, αυτή η συμβουλή συγκρούεται με τις αναμενόμενες επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών, που θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα αυτών των σημαντικών τροφών, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Διαβάστε ακόμα:

Φάε φρούτα και λαχανικά για να ακούς καλύτερα

Photo: Peter Wendt/ Unsplash