Είτε σας αρέσει είτε όχι η συστηματική γυμναστική συντελεί στην καλή υγεία. Μπορεί να δυσανασχετούμε με το διάδρομο, τους κοιλιακούς και τις έλξεις, αλλά η άσκηση δεν είναι απλώς η λύση για να μένουμε υγιείς, αλλά συνδέεται με την ευτυχία.

Η ευτυχία είναι υποκειμενική έννοια. Όμως, οι επιστήμονες, πιστεύουν ότι συνδέεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση, τη θρησκεία και την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, η ψυχολογική μας κατάσταση εξαρτάται άμεσα από την σωματική: την ευρωστία, την ικανότητα καταπολέμησης των ασθενειών, την ισορροπία των ορμονών και τη διαχείριση του άγχους.

Γιατί η γυμναστική μας κάνει πιο χαρούμενους;

Αυτός είναι ένας λόγος που όσοι γυμνάζονται μπορεί να πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους: η άσκηση ενεργοποιεί την παραγωγή πρωτεϊνών που καταπολεμούν τις ασθένειες και σκοτώνουν βακτήρια και ιούς.

Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, το μυαλό απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες που παράγουν συναισθήματα ευφορίας. Η άσκηση ενισχύει τα επίπεδα ευτυχίας συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του άγχους.

Με τη γυμναστική καίμε την ορμόνη του άγχους, την κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τη νευρικότητα, προκαλεί έλλειψη διάθεσης και ρίχνει τις άμυνες του οργανισμού. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι άσκηση μεσαίας έντασης μόλις 30 λεπτών αρκεί για να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη και το αίσθημα θυμού. Φυσικά, ακόμα και οι φανατικοί της γυμναστικής δεν είναι απαλλαγμένοι από το άγχος.

Βεβαίως… υπάρχουν και περιπτώσεις που η άσκηση μπορεί να είναι παράγοντας δυστυχίας, όπως για παράδειγμα η εξάρτηση από τη γυμναστική που ενέχει τον κίνδυνο τραυματικών, εμφάνισης κόπωσης, ακόμα και καρδιακής ανακοπής.