Αν κάπνιζες κι αποφάσισες να το γυρίσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν ξέρουμε πόσο καλά έχεις κάνει… Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καλά νέα για τους ατμιστές.

Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται με τον καρκίνο. Στο παρελθόν πολλές έρευνες είχαν «απομυθοποιήσει» το ηλεκτρονικό τσιγάρο και είχαν μιλήσει για τις αρνητικές επιδράσεις του στον οργανισμό. Τώρα, αποδεικνύεται ότι ηλεκτρονικό τσιγάρο και καρκίνος μπορούν να έχουν άμεση σύνδεση.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων, «η νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο».

Φυσικά, υπάρχει ο αντίλογος ότι ό,τι συμβαίνει στα ποντίκια μπορεί να μην συμβαίνει και στους ανθρώπους. Αξίζει, όμως, να ρισκάρεις ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται με τον καρκίνο, ανεξάρτητα εάν ο κίνδυνος είναι μικρότερος σε σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο;

H έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν βλάβες στο ίδιο το DNA των ποντικιών, αλλά και στην ικανότητα του DNA να αυτο-επιδιορθώνει αυτές τις γενετικές βλάβες, προτού εξελιχθούν σε καρκινικές.

Εάν νέες μελέτες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, τότε θα σημαίνει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται επίσης με τον καρκίνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το κλασικό τσιγάρο.

Οι περισσότεροι καταφεύγουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο καθώς θεωρούν πως ο κίνδυνος δεν βρίσκεται τόσο στη νικοτίνη, αλλά σ’ άλλες ουσίες που υπάρχουν στο τσιγάρο. Όμως, η νέα έρευνα διαπιστώνει πω η νικοτίνη, όπως επίσης και ορισμένα χημικά υποπροϊόντα της, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο μέσω γενετικών μεταλλάξεων.

Ένας εκ των ερευνητών σχολίασε σχετικά:

Είναι η πρώτη ένδειξη που έχουμε ότι η ίδια η νικοτίνη μπορεί να είναι καρκινογόνος. Είναι κάτι ασφαλώς ανησυχητικό, που σίγουρα κάνει κάποιον να διστάσει στο να διαβεβαιώσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους χωρίς συνέπειες

Στην έρευνα, τα ποντίκια εκτέθηκαν για τρεις μήνες σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο οποίος περιείχε νικοτίνη σε ποσότητα ανάλογη με αυτή που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τελικά διαπιστώθηκαν βλάβες στο DNA των τρωκτικών στην καρδιά, στους πνεύμονες και στην ουροδόχο κύστη τους. Τις ίδιες γενετικές βλάβες βρήκαν και σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από πνεύμονες και ουροδόχο κύστη, που εκτέθηκαν επίσης στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη.

Τώρα, για να επιβεβαιωθούν τ’ αποτελέσματα θα γίνει νέα μακρόχρονη μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα πειραματόζωα αναπτύσσουν όντως καρκίνο ή καρδιοπάθεια απ’ τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Photo: Pixabay