Και τελικά η βιταμίνη D δεν σε βοηθά τόσο όσο νομίζεις!

LIKE US ON FACEBOOK

Και μπορεί εσύ να κάθεσαι με τις ώρες στον ήλιο αλλά πρέπει να σου εξομολογηθούμε κάτι: Η βιταμίνη D τελικά δεν σε βοηθά τόσο όσο νομίζεις, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία απογοήτευσε πολλούς!

Η βιταμίνη D δεν βοηθά την υγεία του μυαλού σου, όπως νομίζεις  καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό, όπως αναφέρει μια από τις επικεφαλής της έρευνας Krystal Iacopetta, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα.

Ναι, η βιταμίνη D δεν βοηθά την υγεία του μυαλού σου και δεν σε προστατεύει ούτε από το Πάρκινσον, ούτε απ’ το Alzheimer, όπως πολλοί θεωρούσαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Nutritional Neuroscience, έδειξε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η βιταμίνη D είναι νευρολογικός παράγοντας μετά από ανασκόπηση περισσότερων από 70 προκλινικών και κλινικών μελετών σε ένα ευρύ φάσμα νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Μάλιστα, όπως έχουν διαπιστώσει παλαιότερες μελέτες οι ασθενείς με νευροεκφυλιστική νόσο έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με άλλα άτομα που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα. Αυτό οδήγησε στην υπόθεση ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D, είτε μέσω της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία και τον ήλιο, είτε με τη λήψη συμπληρωμάτων, θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο.

Κάτι τέτοιο, όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν ισχύει καθώς τα αποτελέσματα της εμπεριστατωμένης ανασκόπησης και της ανάλυσης όλων των επιστημονικών μελετών έδειξαν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις  που να υποστηρίζουν τη βιταμίνη D αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για τον εγκέφαλο.

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι ότι η έκθεση στον ήλιο -εκτός από την ψυχολογία- επηρεάζει και τον εγκέφαλο με θετικό τρόπο και αυτό δεν σχετίζεται με τη βιταμίνη D.

«Υπάρχουν μερικές πρώτες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο σε ορισμένες νευρολογικές διαταραχές όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι το υπεριώδες φως μπορεί να επηρεάσει τις μοριακές διεργασίες στον εγκέφαλο με τρόπο που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη βιταμίνη D. Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρώσουμε πολύ περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα για να καταλάβουμε πλήρως τι συμβαίνει», λέει ο διευθυντής του ARC Centre of Excellence for Nanoscale BioPhotonics (CNBP) και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή δεν βοηθά στην υγεία του μυαλού σου, δεν σημαίνει πως πρέπει να την αποφεύγεις. Η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αντοχή των οστών στους ηλικιωμένους ενώ άλλες μελέτες έδειξαν πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τακτικών πονοκεφάλων.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια στο σώμα σου που μαρτυρούν έλλειψη βιταμινών

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved