Ηρεμείς κι εσύ όταν καθαρίζεις το σπίτι;

LIKE US ON FACEBOOK

Ηρεμείς κι εσύ όταν καθαρίζεις το σπίτι, το γραφείο στη δουλειά, το αυτοκίνητο σου ή τη ντουλάπα με τα ρούχα σου; Λειτουργεί και για εσένα ως ένα είδος διαλογισμού ή είμαστε μόνοι μας σε αυτή την κατηγορία;

Πώς συνδέονται άγχος και καθαρισμός; Η Darby Saxbe, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας μελέτησε το θέμα και εάν είσαι ανάμεσα σε εκείνους που για να μειώσουν το άγχος τους πρέπει να καθαρίσουν, υπάρχουν μερικές εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την Saxbe, «όταν καθαρίζουμε νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο του περιβάλλοντος μας. Η ζωή είναι γεμάτη από αβεβαιότητες και πολλές καταστάσεις είναι εκτός του ελέγχου μας, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ελέγχουμε πώς θέλουμε να είναι το μέρος στο οποίο ζούμε».

Πρακτικά εάν το σκεφτείς, πολλοί νιώθουν πιο ήσυχοι όταν γνωρίζουν πώς μπορούν να βρουν εύκολα αυτό που ψάχνουν στο σπίτι τους και δεν θα χρειαστεί να ψάχνουν για ώρες ατελείωτες. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Saxbe, οι γυναίκες που νιώθουν ασφυκτικό το περιβάλλον στο σπίτι τους, είναι πιθανότερο να έχουν κακή ψυχολογία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως, όσες ξέρουν ότι το σπίτι τους είναι οργανωμένο, αισθάνονται καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, οι ψυχολόγοι αναφέρουν έναν ακόμη λόγο που για μερικούς ανθρώπους ο καθαρισμός μπορεί να τους μειώσει το άγχος. Συνήθως όταν αγχωνόμαστε τείνουμε να στρεφόμαστε σε καθημερινές ρουτίνες, όπως είναι για παράδειγμα ο καθαρισμός του σπιτιού, καθώς με αυτό τον τρόπο νιώθουμε ότι αποκτάμε ξανά τον έλεγχο της ζωής μας.

Σύμφωνα με τον Martin Lang, ανθρωπολόγο στο Masaryk University της Τσεχίας: «Στον ανθρώπινο νου αρέσει να προβλέπει καταστάσεις», για να προσθέσει ακόμη ότι: «Μας αρέσει να ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί, γιατί αυτό μας επιτρέπει να επιβιώνουμε…».

Διάβασε ακόμη:

Τα ψυχολογικά facts που αποκαλύπτει ένα ακατάστατο σπίτι για εμάς!

Photo: Unsplash/Volha Flaxeco
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved