Λένε ότι πιστεύουμε αυτό που θέλουμε να πιστέψουμε. Και σ’ αυτή την περίπτωση, οι λάτρεις του καφέ θα θέλουν να πιστέψουν τους επιστήμονες μιας μελέτης, η οποία υποστηρίζει ότι όσοι πίνουν πιο πολύ καφέ, ζουν πιο περισσότερο!

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν περίπου 20.000 άτομα που ζουν στη Μεσόγειο και πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής τους, την υγεία και τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ, ενώ οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν για δέκα χρόνια.

psycho πίνει καφέ

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 37 ετών, ενώ κατά τη διάρκεια των δέκα ετών οι 337 εξ’ αυτών πέθαναν.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα των επιστημόνων απ’ την μελέτη ήταν ότι διαπιστώθηκε πως σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπιναν ποτέ ή κατανάλωναν σπάνια καφέ, όσοι έπιναν τακτικά καφέ είχαν 64% χαμηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Παράλληλα, οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι η κατανάλωση δύο επιπλέον φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Μάλιστα, η συμβολή του καφέ στη μακροζωία βρέθηκε να είναι ισχυρότερη σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο καφές μπορεί να είναι ακόμα πιο ευεργετικός για όσους ξεπερνούν τα 40 τους χρόνια.

Ο επικεφαλής ερευνητής και η καρδιολόγος Dr Adela Navarro κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα, μπορεί ν’ αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής σε υγιείς ανθρώπους

καφές

Τα ευρήματα συμπίπτουν με μια άλλη μελέτη από το 2015, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν μέχρι τέσσερις καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του καφέ χωρίς καφεΐνη.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τον καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Photo: UNSPLASH