Μια πολύ ανησυχητική έρευνα για τους υπέρβαρους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το λίπος μπορεί να συσσωρευτεί στους πνεύμονες των ανθρώπων κάτι που είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Μια έρευνα για τους παχύσαρκους και τους υπέρβαρους ανθρώπους, έδειξε πως το λίπος συσσωρεύεται στους πνεύμονες. Ο λιπώδης ιστός στους τοίχους των αεραγωγών μεταβάλλει την κανονική δομή τους και οδηγεί σε φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει συριγμό και άσθμα, σύμφωνα με την μελέτη.

Ο Δρ Peter Noble από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη, δήλωσε ότι το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, έχει ήδη συνδεθεί με άσθμα και άσχημα συμπτώματα άγχους.

Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η σύνδεση μπορεί να εξηγηθεί από την άμεση πίεση υπερβολικού βάρους στους πνεύμονες ή από μια γενική αύξηση στη φλεγμονή που δημιουργείται απ’ το υπερβολικό βάρος.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις δομές των 1.373 αεραγωγών μέσα στους πνεύμονες ανθρώπων που είχαν πεθάνει και είχαν δωρίσει το σώμα τους για έρευνα. Μελετούσαν τους πνεύμονες από 52 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 15 που δεν είχαν άσθμα, 21 που είχαν άσθμα αλλά πέθαναν από άλλες αιτίες και 16 που πέθαναν από άσθμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Περιοδικό, βρήκαν συσσώρευση λιπαρού ιστού μέσα στους πνεύμονες σε συσχετισμό με το σωματικό βάρος των ατόμων.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι το υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αεραγωγών όπου καταλαμβάνει χώρο και φαίνεται να αυξάνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Πιστεύουμε ότι αυτό προκαλεί πύκνωση των αεραγωγών που περιορίζει τη ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες και αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον να εξηγήσει εν μέρει την αύξηση των συμπτωμάτων του άσθματος

Αν έχεις μια προδιάθεση για παχυσαρκία, μπορεί να φταίει ο μπαμπάς σου!

Ο καθηγητής Thierry Troosters, πρόεδρος της ευρωπαϊκής αναπνευστικής κοινότητας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε πως αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα σχετικά με τη σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και αναπνευστικής νόσου, διότι δείχνει πως το υπερβολικό βάρος ενδέχεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο βάρος χρειάζεται να χάσεις για να είσαι υγιής;