Οι γυναίκες ξέρουμε πολύ καλά ότι τις ημέρες που έχουμε περίοδο, πολλά πράγματα αλλάζουν στον οργανισμό μας. Μπορεί να είναι η ακμή στην επιδερμίδα, μπορεί η κατακόρυφη πτώση της ψυχολογίας, μπορεί να είναι οι κράμπες και οι πόνοι. Φέρεται ότι σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο ύπνος!

Ειδικότερα, η περίοδος επηρεάζει τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς και με τρόπους περισσότερους απ’ όσους θα περίμενε κανείς. Γι’ αυτό εάν κάθε φορά που έχεις περίοδο ξυπνάς κάθε τρεις ώρες επειδή κάτι σε ανησυχεί, μόλις ανακάλυψες τι είναι αυτό.

Οι ερευνητές από το Cleveland Clinic Lerner College of Medicine του Πανεπιστημίου του Cleveland κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα στον ύπνο είναι πολύ πιθανό να αρχίζουν λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η περίοδος. Οι ίδιοι κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, μετά την παρακολούθηση δύο εμμηνορρυσιακών κύκλων, 10 υγιών γυναικών.

ύπνος και κοιλιά

Unsplash/Yuris Alhumaydy

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν συμφωνούν με τα στοιχεία του National Sleep Foundation, τα οποία ανέφεραν ότι «το 25% έως το 33% των γυναικών που έχουν εμμηνόρροια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα στον ύπνο κατά τις εβδομάδες πριν ή/και κατά τη διάρκεια της περιόδου».

Η Anne E. Kim, φοιτήτρια Ιατρικής ανέφερε επίσης ότι: «Οι αυξανόμενες διακοπές στον ύπνο, βρέθηκαν κατά την ωχρινική φάση του εμμηνορυσιακού κύκλου, δηλαδή ακριβώς πριν τις ημέρες πριν ξεκινήσει η περίοδος».

Οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, όλες ηλικίας από 18 έως 28 ετών, να φορούν στον καρπό τους αισθητήρες για να παρακολουθήσουν τον ύπνο τους.

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η περίοδος των συμμετεχόντων, η “αποδοτικότητα του ύπνου” τους, όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες, ήταν κατά 3,3% σε χαμηλότερα επίπεδα, ξυπνούσαν κατά μέσο όρο τρεις ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ, ενώ έμεναν ξύπνιες για 15 λεπτά.

Μάλιστα, η ανησυχία στον ύπνο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα συνδέθηκε και με τις αλλαγές στις ωοθηκικές ορμόνες.

Διάβασε κι αυτό:

Όταν η περίοδος δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, έτσι θα το παλέψεις φυσικά!

Photo: Unsplash/Kinga Cichewicz