Η υπόθεση αυτοκτονίας του 15χρονου απ’ την Αργυρούπολη έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα και μας κάνει ν’ αναρωτιόμαστε «γιατί».

Γιατί ένα παιδί 15 χρονών ν’ αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του πριν καλά καλά ανοίξει τα φτερά του να πετάξει. Ο 15χρονος έγραψε στο σημείωμά του ότι δεχόταν bullying από συμμαθητές του. Τι σημαίνει, όμως, το να δέχεσαι bullying; Η ομάδα της Colour Youth- Κοινότητας LGBTQ+ διεξήγαγε μια έρευνα για την ωμότητα του σχολικού εκφοβισμού και οι αριθμοί πρέπει να μας προβληματίσουν.

«Με μεγάλη μας λύπη, τα μέλη της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας ενημερωθήκαμε για την αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή από την Αργυρούπολη. Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να συλλυπηθούμε την οικογένεια και τα οικεία άτομα του παιδιού για αυτή την οδυνηρή απώλεια. Είναι τραγικό ότι στη σημερινή κοινωνία η σχολική καθημερινότητα ενός εφήβου μπορεί να διαποτιστεί από τόσο άσχημες εμπειρίες, που θα τον οδηγήσουν σε μία τέτοια πράξη. Τραγικό, αλλά δυστυχώς όχι αδιανόητο.

Η ωμότητα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) μας θλίβει, όμως δε μας εκπλήσσει: Τα αποτελέσματα​ της Έρευνας που διεξήγαγε η Colour Youth για το Σχολικό Κλίμα, όπως το βιώνουν οι ΛΟΑΤΚ μαθήτριες και μαθητές, αποκαλύπτουν συνθήκες κακοποίησης, αντίστοιχης έντασης με αυτήν, υπό το βάρος της οποίας φέρεται να κατέρρευσε ο 14χρονος έφηβος:

  • Σε ποσοστό 84,9%, τα παιδιά ακούν στο σχολείο τη λέξη “γκέι” με αρνητική χροιά. Ομοφοβικά σχόλια ακούγονται από άλλους μαθητές σε ποσοστό 74,2%, ενώ πάνω από τα μισά παιδιά (58,1%) ακούν τέτοια σχόλια και από καθηγητές ή καθηγήτριες.
  • Το 96% δηλώνει ότι έχει ακούσει σχόλια “για μαθητές που δε συμπεριφέρονται με αρκετά ‘αντρικό’ τρόπο“.
  • Το 74,4% των μαθητών και μαθητριών δηλώνει ότι ακούει τρανσφοβικά σχόλια.
  • Ένα στα τρία παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής λεκτική παρενόχληση (βρισιές, απειλές, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, κοροϊδευτικές κινήσεις, γελάκια, κλπ) για το σεξουαλικό προσανατολισμό (32,0%), το φύλο (31,1%), ή/και την έκφραση φύλου τους (50,3%).
  • Περίπου ένα στα επτά παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής σωματική παρενόχληση ή/και σωματική βία (σπρωξιές, σκουντήγματα, φτυσίματα, γροθιές, κλωτσιές, κλπ.) σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό (14,6%), το φύλο (12,6%), ή/και την έκφραση φύλου τους (19,3%). Ένα στα τρία ΛΟΑΤΚ παιδιά (33,0%) δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση».

Διαβάστε ακόμα:

Δεν θα πιστέψεις για πόσα χρόνια μπορεί να σε επηρεάσει το σχολικό bullying…