Όλοι χρειάζονται έναν μεγάλο ύπνο για να νιώσουν καλύτερα, αλλά οι ειδικοί λένε απλώς να μην το κάνουμε καθώς το λεγόμενο oversleeping είναι εξίσου κακό με το να κοιμάσαι ελάχιστα! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες της μεγαλύτερης έρευνας που έχει γίνει για τον ύπνο.

Μια ομάδα ερευνών από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μεγαλύτερη μελέτη ύπνου στον κόσμο. Τα αποτελέσματα μας κάνουν να κλαίμε. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο ύπνος επτά έως οκτώ ώρες σ’ ένα βράδυ είναι απαραίτητος για να κρατήσει τον εγκέφαλό μας υγιή. Όμως, η έρευνα για τον ύπνο έδειξε και κάτι άλλο που δεν μας αρέσει καθόλου…

Ο ύπνος για περισσότερο από οκτώ ώρες έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με το να μην κοιμάσαι αρκετά…

«Βρήκαμε ότι η βέλτιστη ποσότητα ύπνου για να κρατάτε τον εγκέφαλό σας όσο το δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση είναι επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ», δήλωσε ο Conor Wild, ο κύριος συντάκτης της μελέτης.

«Επίσης, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερο από αυτό ήταν εξίσου εξασθενημένοι, όπως εκείνοι που κοιμόντουσαν πολύ λίγο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες μέσω μιας ηλεκτρονικής έρευνας. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πόσες ώρες είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ και στη συνέχεια έπρεπε να εκτελέσουν 12 δοκιμές που αξιολόγησαν τη γνωστική τους λειτουργία. Τα αποτελέσματα δημιούργησαν μια ωραία καμπύλη σχήματος U, όπου οι ερευνητές μπορούσαν να δουν ότι τόσο ο υπερβολικά λίγος όσο και ο υπερβολικός ύπνος προκάλεσαν τις ίδιες γνωστικές διαταραχές!

Και ενώ οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν σίγουρα γιατί ακριβώς το oversleeping μας εμποδίζει να φτάσουμε στο peak μας όσον αφορά τη σκέψη, προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη “μεγαλύτερη και πιο έντονη αδράνεια του ύπνου”.

Η αδράνεια του ύπνου είναι αυτή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν ξυπνάμε. Αυτό σημαίνει ότι ο υπερβολικός ύπνος θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να παραμείνουμε σ’ αυτή την κατάσταση για μεγάλο διάστημα!

Σ’ αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχάσουμε να σου υπενθυμίσουμε την έρευνα που απέδειξε ότι όσοι κοιμούνται το Σαββατοκύριακο έχουν πολλαπλά οφέλη και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Δες κι αυτό:

Κοιμάσαι πάνω από οκτώ ώρες; Μπορεί να συμβεί κάτι πολύ κακό

Photo: Lauren Kay/ Unsplash