Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτήν την απαίσια θέση να ακούσουμε την φωνή μας ηχογραφημένη. Νιώθεις απλά ότι δεν είναι η φωνή σου και αυτό συμβαίνει σε όλους.

Η φωνή αποκαλύπτει την προσωπικότητά σου λένε οι έρευνες! Για παράδειγμα, το Business Insider αναφέρει τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι, η οποία αποκάλυψε ότι υπάρχει κάτι μάλλον σημαντικό στο πώς ακούγεται η φωνή μας. Και συγκεκριμένα πώς ακούγεται όταν λέμε τη λέξη “γεια”!

Και τώρα φανταζόμαστε πως λες “γεια”, “γεια”, “γεια” για να δεις πως ακούγεται η φωνή σου και τι μπορεί αυτό να σημαίνει!  Σύμφωνα με την έρευνα, ο τόνος της φωνής σου όταν λες “γεια” μπορεί να καθορίσει το πόσο αξιόπιστος είσαι ή το πόσο δυναμικός είσαι και κατά πόσο μπορείς να επιβληθείς στους άλλους. Ναι, μια λεξούλα αρκεί!

Στην έρευνα συμμετείχαν 44 άτομα (άνδρες και γυναίκες) οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν 100 διαφορετικές “εκδόσεις” της λέξης “γεια”. Διαφορετικός τόνος φωνής κάθε φορά, διαφορετικό ύφος, διαφορετικός τρόπος.

Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν! Ένας πιο χαμηλός τόνος φωνής έδωσε την εντύπωση κυριαρχίας (δεν χρειάζεται τελικά να φωνάζεις) και ένας πιο ψιλός τόνος φωνής έδωσε την εντύπωση αξιοπιστίας (πολλές γυναίκες επιτέλους δικαιώνονται).

Τι μας έδειξε αυτή η έρευνα γενικά; Ο τρόπος με τον οποίο μιλάς ορίζει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όπως ακριβώς κάνει και η γλώσσα του σώματος. Γι’ αυτό και πρέπει να δίνεις περισσότερη προσοχή στον τόνο της φωνής σου γιατί θα σου χρειαστεί σε πολλές φάσεις της ζωής σου.

Πάντως η εξάσκηση θα είναι δύσκολη, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίζουν τη δική τους φωνή! Κι όμως!

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ κακοί στην αναγνώριση της φωνής τους. Σε μια σχετική μελέτη, μόλις το 38% των ανθρώπων κατάφερε να αναγνωρίσει αμέσως τη δική του φωνή. Μάλιστα, ακούμε τη φωνή μας σε μια ηχογράφηση νιώθουμε έκπληξη και απογοήτευση καθώς ο ήχος μας φαίνεται παραμορφωμένος!

Διαβάστε επίσης:

Γιατί μισείς τον ήχο της φωνής σου;

Photo: unsplash/Caleb George