Εάν σήμερα δεν ήταν η καλύτερη σου μέρα, άναψε ένα κερί με άρωμα λεβάντα, γιατί αυτή πράγματι μειώνει το άγχος και σε βοηθάει να χαλαρώσεις.

Η λεβάντα μειώνει το άγχος και σε βοηθάει να χαλαρώσεις κι αυτό το υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Πάρε μια βαθιά ανάσα και θα σου εξηγήσουμε πώς η λεβάντα όχι μόνο μυρίζει υπέροχα, αλλά σε ηρεμεί και διώχνει το άγχος μακριά. Γι΄αυτό την επόμενη φορά επίλεξε να αγοράσεις ένα μαλακτικό για ρούχα με άρωμα λεβάντας.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Kagoshima στην Ιαπωνία, έδωσαν σε ποντίκια να μυρίσουν λιναλοόλη, την αρωματική ουσία που υπάρχει στη λεβάντα, και διαπίστωσαν ότι αυτά σε αγχώδης καταστάσεις, ηρέμησαν και χαλάρωσαν.

Unsplash/Léonard Cotte

Μάλιστα, τα ποντίκια παρουσίασαν παρόμοια συμπεριφορά όταν μύρισαν τη λιναλοόλη, όπως και σε φάρμακα κατά του άγχους. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν απ’ το Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Hideki Kashiwadani, ανέφερε ότι σκέφτηκε την ιδέα για το πείραμα, όταν πρόσεξε ότι τα ποντίκια φάνηκαν να ηρεμούν όταν μύριζαν τη λιναλοόλη.

Παρόλα αυτά, μένει να δούμε εάν αυτή η καταπραϋντική ιδιότητα της λεβάντας, ισχύει και στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον κ. Kashiwadani, ακόμη κι εάν ισχύει, δεν θα αφορά όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στις οσμές, γι’ αυτό και πολλοί γιατροί αποφεύγουν την αρωματοθεραπεία.

 Διαβάστε ακόμη:

Οι τρόποι που η νοσταλγία επηρεάζει τον εγκέφαλό μας!

Photo: Unsplash/Will Li