Πολλές φορές όταν βλέπουμε ένα μωράκι δεν ξέρουμε πώς να εκφράσουμε την αγάπη μας και τον ενθουσιασμό μας και κάνουμε πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνουμε. Τι προκαλεί το γαργαλητό στο παιδί;

Το γαργαλητό στο παιδί μπορεί να  είναι επιβλαβές και να την το χαροποιεί τόσο όσο εσύ νομίζεις. Σίγουρα είναι ένας τρόπος να “πειράξουμε” τον άλλον, να του δείξουμε την αγάπη μας, ενώ το θεωρούμε κάτι φυσιολογικό!

Τι προκαλεί το γαργαλητό στο παιδί; Τι έδειξαν οι έρευνες;

Δεν το απολαμβάνουν

Τα παιδιά δεν σταματούν να γελάνε όταν τα γαργαλάς ακόμη κι αν το μισούν! Αυτό το γέλιο κάνει τους γονείς να θεωρούν ότι το απολαμβάνει, ενώ ισχύει το αντίθετο.

Σε μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 1997 οι ερευνητές έδειξαν πως το να γαργαλάς τον άλλον δεν προκαλεί τα ίδια θετικά συναισθήματα με το να του πεις ένα πολύ καλό αστείο.

Δείχνεις την κυριαρχία σου

Όταν γαργαλάς ένα άτομο, εκείνο χάνει τον έλεγχό του. Η προσπάθεια για να αποκτήσει τον έλεγχο μπορεί να είναι “ταπεινωτικό” για το παιδί και να του αφήσει δυσάρεστες αναμνήσεις για μια ζωή.

Σύμφωνα με τον Dr. Richard Alexander, από το Πανεπιστήμιο του Michigan, το γαργαλητό μπορεί να είναι μια ένδειξη κυριαρχίας και το γέλιο που ακολουθεί είναι ο τρόπος για να δείξεις την υποταγή!

γαργαλητό στο παιδί

depositphotos

Το χρησιμοποιούσαν ως βασανιστήριο

Το γαργαλητό ήταν ένας τρόπος να βασανίσουν κάποιον και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος στην Κίνα και την Ινδία. Μια έρευνα με 150 ενήλικες συμμετέχοντες που είχαν κακοποιηθεί από τα αδέρφια τους στην παιδική τους ηλικία, ανέφεραν μεταξύ άλλων και το γαργαλητό ως είδος σωματικής κακοποίησης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλές ακραίες φυσιολογικές αντιδράσεις στο θύμα, όπως εμετό, απώλεια της συνείδησης και ανικανότητα αναπνοής.

Το παιδί δεν μπορεί να σου πει να σταματήσεις

Το γαργαλητό μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο γέλιο που είναι δύσκολο να σταματήσει. Το γέλιο που προκαλείται από το συνεχές γαργαλητό, μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο το παιδί ίσως δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά, βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και δεν μπορεί να σου πει να σταματήσεις. Κάτι που ξεκινά ως αστείο, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Διαβάστε επίσης:

Ο λόγος που δεν μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας είναι …

Illustrated by Daniil Shubin for BrightSide.me