Τα τελευταία στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς ερευνητές εκτιμούν πως αν δεν κάνουμε άμεσα κάτι για την κλιματική αλλαγή, δεν θα μπορέσουμε ν’ αποφύγουμε το να εισέλθει ο πλανήτης μας σε μια φάση συνθηκών «θερμοκηπίου».

Για τον κίνδυνο να εισέλθει η Γη σε φάση θερμοκηπίου λόγω της κλιματικής αλλαγής προειδοποιούν επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο. Ο μέσος όρος των θερμοκρασιών παγκοσμίως είναι 4-5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερος κι ακόμα κι αν οι στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι οποίοι ορίστηκαν στη συμφωνία του Παρισιού, επιτευχθούν, ενδεχομένως αυτό να μην μπορέσει ν’ αποφευχθεί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε ενώ ένα κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη (η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από τους 40° Κελσίου φέτος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης) ενώ η ξηρασία και οι δασικές πυρκαγιές είναι σε έξαρση.

Περίπου 200 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής—το όριο αυτό θεωρείται κρίσιμο για να αποφευχθεί μια δραματική κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι σίγουρο εάν το κλίμα της Γης μπορεί να παραμείνει σταθερό και ασφαλές 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, ή εάν αυτό το σενάριο θα πυροδοτήσει άλλες διεργασίες και τελικά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και σε περίπτωση που ο κόσμος φρενάρει ή σταματήσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ στο σχετικό του δημοσίευμα, σήμερα ο παγκόσμιος μέσος όρος της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά κατά 1 βαθμό Κελσίου το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής κι ανεβαίνει με ρυθμό 0,17° Κελσίου ανά δεκαετία.

Οι επιστήμονες απ’ τα Ινστιτούτα και τα Πανεπιστήμια της Στοκχόλμης, της Κοπεγχάγης, του Πότσδαμ και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, σημειώνουν πως είναι πολύ πιθανό, αν ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο, να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και διεργασίες που θα οδηγήσουν σε βίαιες αλλαγές του κλίματος της Γης.

Τέτοιες διεργασίες είναι: Η τήξη των στρωμάτων μόνιμου πάγου, η απώλεια των υδριτών μεθανίου από τους βυθούς των ωκεανών, η χαμηλότερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τη γη και τους ωκεανούς, η απώλεια μεγάλων στρωμάτων πάγου στην Αρκτική και στην Ανταρκτική.

Ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου της Στοκχόλμης για την Ανθεκτικότητα, δήλωσε πως όλα αυτά μπορεί να αρχίσουν ν’ ανατρέπονται σαν «σειρά από ντόμινο».

«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ή αδύνατο, να σταματήσουμε όλα τα ντόμινο πριν ανατραπούν. Ολόκληρα τμήματα της Γης μπορεί να ερημοποιηθούν, να γίνουν μη κατοικήσιμα, εάν η “Γη-Θερμοκήπιο” γίνει πραγματικότητα», τόνισε ο επιστήμονας.

Τι μπορεί να γίνει;

Για ν’ αποφευχθεί η μετατροπή του πλανήτη σε «θερμοκήπιο» δεν αρκεί η μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο. Η μελέτη προτείνει την καλύτερη διαχείριση των δασών, των αγροτικών καλλιεργειών και των καλλιεργούμενων εδαφών, την προστασία της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη τεχνολογιών για την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

«Μιλώντας με το Καλοκαίρι του 2018 στο φόντο, ασφαλώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για λαθεμένο συναγερμό: Τους βλέπουμε τους λύκους πλέον», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο Φιλ Ουίλιαμσον, ερευνητής για το κλίμα στο University of East Anglia.

Διαβάστε ακόμα:

Δείξε αυτό το video σ’ όποιον δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή

Photo: Shutterstock