Η αναβλητικότητα είναι κάτι που κυλάει στις φλέβες, αν όχι όλων μας, σίγουρα της πλειοψηφίας. Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η αναβλητικότητα ξεκίνησε με το Διαδίκτυο. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές στον όρο “αναβλητικότητα” από τα αρχαία χρόνια στον Ελληνικό Πολιτισμό. Τι είναι η αναβλητικότητα τελικά;

Τι είναι η αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα έχει αρνητικές επιδράσεις στο στρες των ατόμων, οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αναβάλουν τις εργασίες που έχουν να κάνουν έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες και έχουν χαμηλότερη ευεξία. Η πραγματική αναβλητικότητα είναι μια περίπλοκη αποτυχία της αυτορρύθμισης: οι ειδικοί την ορίζουν ως την εθελοντική καθυστέρηση κάποιου σημαντικού έργου που σκοπεύουμε να κάνουμε, παρά το ότι γνωρίζουμε ότι θα υποφέρουμε ως αποτέλεσμα. Μία κακή αντίληψη του χρόνου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ραγδαία.

Ο Joseph Ferrari, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul, διαπίστωσε ότι έως και το 20 τοις εκατό των ανθρώπων μπορεί να είναι χρόνιοι αναβλητικοί. Είπε χαρακτηριστικά:

Αυτό που βρήκα είναι ότι ενώ όλοι μπορούν να χρονοτριβούν, δεν είναι όλοι αναβλητικοί. Δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση του χρόνου. Όπως λέω στους ανθρώπους, το να πούμε στον χρόνιο χρονοτριβέα να το κάνει απλά θα ήταν σαν να πεις σε ένα κλινικά καταθλιπτικό άτομο, να είναι χαρούμενος

ταξίδι στην Πράγα

Τι συμβαίνει σε αυτούς που πάσχουν από αναβλητικότητα

Η πραγματικότητα είναι ότι υποφέρουν. Δεν πρόκειται για μία αθώα συνήθεια καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρώσουν την εργασία που έχουν να κάνουν παρά μόνο το να την τελειώσουν. Ένας φιλόσοφος του Στάνφορντ, ο John Perry υποστηρίζει ωστόσο ότι πολλές φορές έχει θετικό αντίκτυπο το γεγονός ότι ένας αναβλητικός άνθρωπος αναδιοργανώνει το πρόγραμμα του έτσι ώστε τελικά ολοκληρώνει τις εργασίες που πραγματικά έχουν μία αξία.

Οι ψυχολογικοί επιστήμονες, από την άλλη, έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα με αυτήν την άποψη. Υποστηρίζουν ότι συνδυάζει ευεργετικές, προληπτικές συμπεριφορές, όπως ο συλλογισμός προσπαθώντας να λύσει ένα πρόβλημα ή η ιεράρχηση που οργανώνει μια σειρά προβλημάτων, με την επιζήμια, αυτοκαταστροφική συνήθεια της πραγματικής αναβλητικότητας. Εάν η πρόοδος σε ένα έργο μπορεί να λάβει πολλές μορφές, η αναβλητικότητα είναι η απουσία προόδου.

Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές τα πορίσματα έδειξαν ότι οι αναβλητικοί καταλήγουν να υποφέρουν περισσότερο και να αποδίδουν χειρότερα από άλλους ανθρώπους. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι το στρες που τους δημιουργείται επιδρά αρνητικά στη ζωή τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ευχαριστηθούν τα απλά πράγματα της ζωής και να μην απολαμβάνουν τίποτα στον ελεύθερο χρόνο τους.

Τώρα που έμαθες τι είναι η αναβλητικότητα και τι δημιουργεί ίσως είναι ο καιρός να αρχίσεις να οργανώνεις το χρόνο σου έτσι ώστε να φέρνεις σε πέρας τις εργασίες σου στο σωστό χρόνο.

Διάβασε ακόμα:

Δες πως θα επαναφέρεις το… “τεμπέλικο” μυαλό σου

Photo: ISTOCK