Σύμφωνα με μια νέα έρευνα η επιστήμη αποκάλυψε ότι δύο ποτά σε κάνουν άλλο άνθρωπο. Ακόμα κι αν νομίζεις πως είσαι “γερό ποτήρι” οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο.

Μπορεί να γνωρίζεις ότι με το να πίνεις ένα ποτηράκι παραπάνω σε βγάζει από τη ρουτίνα και να ξεχνάς για λίγο τα καθημερινά προβλήματα σου. Όμως, τώρα θα μάθεις το γιατί. Η επιστήμη λέει ότι δύο ποτά σε κάνουν άλλο άνθρωπο και εξηγεί τον λόγο.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, μπορεί να χρειαστούν μόνο δύο αλκοολούχα ποτά για να εμποδίσουν τη λειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό σου, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει πράγματα όπως η λήψη αποφάσεων και η κοινωνική συμπεριφορά.Σε γενικές γραμμές σε εμποδίζει να συμπεριφέρεσαι «νορμάλ» στους φίλους σου που δε φταίνε σε τίποτα οι καημένοι!

Οι ερευνητές για να δοκιμάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και επιθετικότητας χρησιμοποίησαν τις μαγνητικές τομογραφικές απεικονίσεις – πιο συχνά γνωστές ως μαγνητικές τομογραφίες -. Έτσι , σκοπεύουν να μετρήσουν τις αλλαγές στον τρόπο που το αίμα ρέει μέσω του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς αυτός ο άνθρωπος έχε καταναλώσει αλκοόλ.

Για να διεξάγουν τη μελέτη τους, προσέλαβαν 50 νέους, υγιείς άνδρες και τους έδωσαν είτε δύο ποτά με βότκα είτε ένα εικονικό φάρμακο. Οι άντρες κλήθηκαν τότε να ολοκληρώσουν μια ανταγωνιστική εργασία εναντίον ενός υπολογιστή σχεδιασμένου να δοκιμάσει τις επιθετικές τους τάσεις. Μερικές φορές με τον “αντίπαλό τους” να τους προκαλεί σκόπιμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πρόκληση δεν επηρέασε τις μετρήσεις των μαννητικών τομογραφιών των συμμετεχόντων, είτε είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο είτε τα ποτά. Αλλά όταν οι άντρες επέλεξαν να ενεργήσουν επιθετικά, οι μαγνητικές τομογραφίες τους, ενώ έπιναν έδειξαν πτώση της δραστηριότητας του προμετωπιαίου φλοιού τους. Ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου δεν έδειξε τέτοια αλλαγή. Ένα έγγραφο που περιγράφει την έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience.

ηλικία του μυαλού

Η επιστήμη θεωρεί από καιρό υπεύθυνο για την επιθετικότητα του ατόμου την κατανάλωση αλκοόλ (που δεν είναι ιδιαίτερα περίεργο, καθώς το κέντρο εντολών του εγκεφάλου σου θεωρείται υπεύθυνο για πολλά πράγματα). Ωστόσο, δεν υπήρξαν ποτέ δεδομένα παρουσίασης της λειτουργίας των νευρώνων- όπως οι μαγνητικές τομογραφίες – για να υποστηρίξουν αυτό το θέμα. Οι σπουδές του τύπου αυτού είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην εργασία τους, η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα για το ήμισυ περίπου όλων των βίαιων εγκλημάτων.

Όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγει η επιστήμη, τόσο ακριβέστερα κατανοούμε τη διαδικασία με την οποία οι μεθυσμένοι  γίνονται βίαιοι άνθρωποι.

Ο Dominic Parrott, Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας για τη Διαπροσωπική Βία αναφέρει χαρακτηριστικά: « Όταν είμαστε νηφάλιοι, μπορούμε να εμποδίσουμε τη συμπεριφορά μας, να βάλουμε το πόδι μας στο πεντάλ του φρένου», και προσθέτει λέγοντας πως «όταν πίνουμε, υπάρχει αυτή η αποθάρρυνση του αλκοόλ που παίρνει το πόδι μας από τα φρένα. Για χρόνια, είχαμε ψυχολογικές θεωρίες σχετικά με τα νευρολογικά και συμπεριφοριακά προβλήματα του αλκοόλ και της επιθετικότητας. Αυτό φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα με ένα άλλο κομμάτι του παζλ».

Γι’ αυτό δες τα μέτρα της τροχαίας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που προτρέπει να μην πίνεις αν έχεις να οδηγήσεις!

Αυτές οι θεωρίες απευθύνονται στους «πότες» και σκοπεύει να τους αναγκάσει να επικεντρωθούν δυσανάλογα σε κάτι που διαφορετικά θα θεωρούσαν ασήμαντο ή ακατάλληλο. Όπως την έναρξη ενός καυγά χωρίς λόγο. Ακόμα, ο Parrott τόνισε ότι ενώ το αλκοόλ αναγνωρίζεται ευρέως ότι αυξάνει την επιθετικότητα, είναι αυτονόητο ότι η σχέση δεν είναι αμετάβλητη μεταξύ τους.

Με άλλα λόγια, μόνο επειδή πίνεις δεν σημαίνει ότι θα γίνεις και επιθετικός!

Ο Parrott συμπλήρωσε: «Αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες του ατόμου που μπορεί να είναι τόσο βιολογικοί όσο και νευρολογικοί», ενώ αυτοί οι παράγοντες που μπορεί να είναι πολιτιστικοί και παίζουν καθοριστικό ρόλο.