Για ακόμα μια φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι διατροφικές μας συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και ουσίες που πιστεύαμε ότι είναι αβλαβείς, τελικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Η ασπαραγίνη, η ουσία στα σπαράγγια που τρως, μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η ασπαραγίνη είναι μια ουσία που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα (σπαράγγι, πουλερικά, θαλασσινά κ.α.) γι’ αυτό συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις σε ποιες «αθώες» τροφές μπορεί να τη συναντήσεις.

Μετά από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια με επιθετικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, διαπιστώθηκε ότι με το να περιορίσουμε την ποσότητα του αμινοξέος ασπαραγίνη στον οργανισμό των πειραματόζωων, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η εξάπλωση των καρκινικών όγκων σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στη μείωση της απαραγίνης στους καρκινοπαθείς και τελικά θα γίνει πιθανή η παρεμπόδιση των τις μεταστάσεων του καρκίνου.

Ο «τριπλά αρνητικός» καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται (και εξαπλώνεται) ταχύτερα από άλλα είδη καρκίνου, με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικός στις θεραπείες που υπάρχουν.

Η ασπαραγίνη, ως αμινοξύ, αποτελεί κύρια ουσία για τη δημιουργία πρωτεϊνών από τα κύτταρα. Το ίδιο το σώμα παράγει ασπαραγίνη ενώ η ποσότητά της αυξάνεται μέσω της διατροφής. Λόγω του ότι η ουσία υπάρχει σε πληθώρα τροφίμων, είναι πολύ δύσκολο να την αποφύγεις.

Ενδεικτικά, η ασπαραγίνη συναντάται στο σπαράγγι, τα γαλακτοκομικά, το μοσχάρι, τα αυγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τις πατάτες, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τη σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.

Απ’ την άλλη, στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά η ουσία συναντάται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται πως στην έρευνα συμμετείχαν δύο επιστήμονες ελληνικής καταγωγής. Ο Γιώργος Πουλογιάννης και η Ευαγγελία Παπαχρήστου (του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ αντίστοιχα).

Photo: Unsplash