Γνωρίζουμε ήδη ότι ο ήλιος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο συνδέεται και με το OCD, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρουν ότι η μικρότερη έκθεση στο φως του ηλίου, πιθανότατα ευθύνεται για το πόσο OCD έχει κάποιος.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Binghamton, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obsessive-Compulsive and Related Disorders τον Ιούλιο του 2018, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περισσότερο ηλιακό φως, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά OCD. Γι΄αυτό εμείς που ζούμε στην Ελλάδα, είμαστε πάρα πολύ τυχεροί!

Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη ότι τα υψηλά ποσοστά OCD μπορεί να συνδέονται με την έλλειψη του φωτός, αλλά και τα προβλήματα ύπνου.

γυναίκες που δεν κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη

Photo: Unsplash/Cody Black

Τα άτομα με OCD συνήθως αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν εύκολα, ενώ ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος επηρεάζεται και από το φυσικό φως.

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένα συμπτώματα OCD.

Μια παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Binghamton είχε αποδείξει ακόμη ότι ο χρόνος που τα άτομα με OCD κοιμούνται, συνδεόταν σημαντικά με την ικανότητα να ελέγχουν τις σκέψεις τους και την καταναγκαστική συμπεριφορά τους την επόμενη ημέρα.

Ο τρόπος που κοιμάσαι μαρτυρά πόσο OCD έχεις; Μπορείς να κάνεις αυτό το τεστ και οι απαντήσεις που θα δώσεις για τον ύπνο σου, θα σου πουν τελικά πόσο ψυχαναγκαστικός ή όχι είσαι.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο ήλιος μας προκαλεί υπνηλία και κούραση;

Photo: Pexels/Studio 7042